Posmatračka misija o drugom krugu izbora: Dobro organizovan i konkurentan

Posmatračka misija EU
FOTO: EU Election Observation Mission to Kosovo 2021/Facebook

Izborna posmatračka misije Evropske unije (EU EOM) predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze za drugi krug lokalnih izbora održanih 14. novembra na Kosovu. Rukovodilac misije, Lukas Mandl, poslanik Evropskog parlamenta, kazao je da je drugi krug izbora bio dobro organizovan, konkurencija teška, a predizborna kampanja živopisna.

„Drugi krug lokalnih izbora je bio dobro organizovan i konkurentan. Kampanja je bila živa i mirna, iako je njen ton bio oštriji u odnosu na prvi krug. Međutim, zbog manjka sankcija za vođenje kampanje van zvaničnog petodnevnog perioda, većina kandidata je agitovala mnogo pre nego što je zvanična kampanja i počela“, rekao je Mandl.

Sve u svemu, posmatrači EU su pozitivno ocenili glasanje i prebrojavanje na skoro svim posećenim biračkim mestima u 21 opštini u kojoj je održan drugi krug lokalnih izbora, iako su na nekoliko posmatranih biračkih mesta, kako su naveli, primećene neke poteškoće kod usklađivanja glasačkih listića.

Govoreći o predizbornoj kampanji, poručuju da su skupovima kandidata prisustvovali lideri glavnih partija, uključujući premijera i ministre.

Podsetili su i da je vlada između dva kruga najavila privremeno povećanje socijalnih davanja, a da je najava dovela do optužbi opozicije za indirektnu kupovinu glasova.

„Dok su kandidati delili korisne informacije putem onlajn platformi, sumnjive Fejsbuk stranice su korišćene za širenje obmanjujućih sadržaja i na taj način ometali mogućnost glasača da formiraju mišljenje bez manipulativnih uplitanja“, rekao je Mandl.

Kada je reč izveštavanju medija tokom kampanje, iz misije poručuju da su televizije sa nacionalnom frekvencijom organizovale nekoliko intervjua i debata, te da su se, poštujući propise, uzdržali od emitovanja plaćenih političkih sadržaja van perioda zvanične izborne kampanje.

Sa druge strane, dodaju da je nekoliko kanala objavilo nepouzdane ankete.

Osvrnuli su se i na prvi krug izbora, navodeći da je proces pritužbi i žalbi nakon ovog kruga uglavnom vođen na transparentan i nepristrasan način.

„Ipak, tabelarni prikaz rezultata prvog kruga, iako temeljan i transparentan, otkrio je značajne slabosti u prebrojavanju i popunjavanju obrazaca za rezultate. Štaviše, očigledan nedostatak transparentnosti u vezi sa finansiranjem kampanja kandidata je postojao i u drugom krugu“, rekao je Mandl, naznačivši da je reč o dugotrajnom problemu koji se mora konačno rešiti.

Posmatračka misija EU je za drugi krug lokalnih izbora 62 posmatrača iz država članica EU, kao i Norveške i Švajcarske.

Oni će nastaviti da prate proces u Centru za prebrojavanje i rezultate i rešavanje svih predstavki i žalbi.

Posmatračka misija EU je takođe 19. oktobra predstavila preliminarne nalaze u vezi sa prvim krugom lokalnih izbora koji su održani 17. oktobra. O tome čitajte ovde.

Podsetimo posmatračka misija EU boravi na Kosovu još od početka izborne kampanje za prvi krug, dok je na dan prvog kruga izbora rasporedila više od 100 posmatrača širom Kosova.

Kako je za KoSSev potvrdio na dan prvog kruga izbora Lukas Mandl, misija kojom predvodi objaviće početkom sledeće godine celokupni izveštaj o izbornom procesu sa svim preporukama.

O drugom krugu glasanja čitajte detaljnije u: Drugi krug glasanja: LVV izgubilo Prištinu i još četiri opštine, slavi u Podujevu i Gnjilanu; SL pobedila u Klokotu

O celokupnom izbornom procesu na našoj tematskoj stranici: Lokalni izbori na Kosovu 2021.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.