Predavanje i izložba „Božansko nadahnuće – Miroslavljevo jevanđelje“ večeras u Gračanici

Eparhija raško-prizrenska, Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti „Priština“, povodom Vaskršnjeg posta, večeras od 19.00 časova organizuju predavanje i izložbu „Božansko nadahnuće – Miroslavljevo jevanđelje“.

O najstarijem i najvrednijem srpskom ćiriličnom rukopisu, navode iz Doma kulture, govoriće Veljko Topalović, a gost na predavanju biće Milan Ljubičić, predsednik Udruženja Srbska mreža iz Leskovca.

U toku predavanja biće prikazan dokumentarni film „U početku beše reč“ o dramatičnom istorijatu najstarijeg srpskog ćiriličnog rukopisa.

U toku svečanog otvaranja izložbe, predviđeno je da vladika raško-prizrenski Teodosije preda pet primeraka faksimila „Miroslavljevog jevanđelja“ manastirima Pećka Patrijaršija, Gračanica i Visoki Dečani, Prizrenskoj bogosloviji i Univerzitetu u Кosovskoj Mitrovici. Кnjige su dar Danijele i Nenada Lutovca.

Najavljeno je i da će, tokom naredna dva dana, 5. i 6. aprila, predavači predstaviti izložbu učenicima osnovnih i srednjih škola kao i svim zainteresovanim građanima.

„Svi posetioci mogu da prelistaju faksimil ovog jevanđelja, koji je, po mišljenju direktora rukopisnih odeljenja evropskih nacionalnih biblioteka, najuspelije izdanje te vrste u svetu“, naveli su iz Doma kulture „Gračanica“.

Izložbu, koju je, kako se navodi u saopštenju, do sada videlo 1.200.000 posetilaca, sačinjavaju: zakrivljeni pano sa fotografijom unutrašnjosti hilandarske crkve (gde je Miroslavljevo jevanđelje čuvano tokom 700 godina); specijalno izrađen postament i kovčeg iz kog se knjiga podiže prilikom otvaranja; 12 panoa na rol-apovima koji govore o simbolici likovnih ukrasa i dramatičnom istorijatu knjige i dokumentarni film „U početku beše reč“, koji je dobio prve nagrade na svetskim festivalima.

UNESCO je, podsećaju iz Doma kulture, 2005. godine proglasio Miroslavljevo jevanđelje za jedan od 120 najvrednijih dokumenata celokupnog čovečanstva.

„Složenost simbolike likovnih ukrasa najvrednijeg srpskog rukopisa je jedinstvena u srednjovekovnoj Evropi. Original rukopisa nalazio se u rukama humskog kneza Miroslava, Svetog Simeona, Svetog Save, hilandarskih monaha, Svetog kralja Milutina, cara Dušana, Svetog kneza Lazara, kralja Aleksandra Obrenovića, kralja Petra Кarađorđevića, službenika Narodne banke Srbije, koji su ga preneli preko Albanije, kralja Aleksandra Кarađorđevića, kneza Pavla, monaha manastira Rača kraj Drine, koji su ga čuvali u Drugom svetskom ratu. Danas se ovaj rukopis čuva u Narodnom muzeju u Beogradu“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.