Predati posmrtni ostaci ekshumirani u Kiževku; Kurti i Osmani ponovo o „srpskom genocidu“

posmrtni ostaci kiževak
FOTO: Komisija za nestala lica Vlade Srbije

Na prelazu Merdare danas je izvršena predaja identifikovanih posmrtnih ostataka sedam lica albanske nacionalnosti ekshumiranih na lokaciji Kiževak, kao i reasocijacija posmrtnih ostataka za dva lica albanske nacionalnosti sa iste lokacije, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Srbije, a iste navode potvrdila i kosovska vlada.

Kako su saopštili iz srpske Komisije, posmrtni ostaci lica stradalih tokom sukoba na KiM-u predati su delegaciji Prištine od strane predstavnika Beogradske delegacije Radne grupe za nestala lica.

Najavili su i da će prištinska delegacija, nakon preuzimanja identifikovanih posmrtnih ostataka iste predati porodicama radi sahrane.

Da je na ovom prelazu izvršena predaja posmrtnih ostataka sedam Albanaca ekshumiranih u Kiževku, kao i reasocijacija ostataka za dve osobe sa iste lokacije, potvrdila je i kancelarija kosovskog premijera.

„Danas, posle 22 godine, pet meseci i 25 dana čekanja vratili su nam se: Šefćet Zabelji (Shefqet Zabeli), Sadri Zabelji (Zabeli), Dibran Rukoli (Rukolli), Jonuz Rukoli (Rukolli), Hetem Deljiu (Deliu), Nezir Deljiu (Deliu) i Nazif Hoti, koji su sahranjeni u Kiževku u Srbiji“, kazao je danas Aljbin Kurti, koji je zajedno sa porodicama nestalih i predstavnicima komisije za nestale u Prištini, odao počast i položio cveće na kovčege, saopštili su iz kosovske vlade.

Kako su naveli, reasocijacija ostataka pronađenih u Kiževku za dve osobe izvršena je na osnovu posmrtnih ostataka iskopanih pre više godina u masovnoj grobnici u Rudnici.

„Otkriće posmrtnih ostataka dve žrtve na dva različita groblja, dokaz je okrutnosti srpske šovinističke države, koja se vratila na mesto zločina da po drugi put ubije svoje žrtve, iskopavajući njihova tela i razbacujući njihove kosti u masnovnoj grobnici u Srbiji“, dodao je kosovski premijer.

Kurti je optužio Srbiju da je „pokušala da zakopa istinu“, i da je u Rezalama 5. oktobra 1999. godine izvršila masakr, koji je, kako kaže, jedan od dokaza „srpskog genocida na Kosovu“.

Kazao je da Priština u Briselu insistira na rešavanju pitanja nestalih, te da su tražili otvaranje arhiva – kako bi se otkrili podaci o, tvrdi, drugim masovnim grobnicama u Srbiji.

U međuvremenu se oglasila i kosovska predsednica, Vjosa Osmani, koja je kazala da je za smrt ovih osoba čiji su posmrtni ostaci danas dopremljeni, odgovoran „srpski genocidni režim“.

Kazala je da je razjašnjavanje sudbine nestalih svakodnevna obaveza Prištine.

„Pravda za žrtve je naš cilj i preduslov za trajni mir, dok Srbija ima državnu odgovornost za držanje kao taoce sudbine preko 1.600 nestalih nasiljem i skrivanje činjenica o njima“, kazala je kosovska predsednica.

Da će danas biti izvršena predaja posmrtnih ostataka sedam osoba albanske nacionalnosti koji su ekshumirani u Kiževku, najavili su prethodno i Beograd i Priština.

Podsetimo, pre svega šest dana komisija za nestala lica Vlade Srbije, takođe je preuzela identifikovane posmrtne ostatke tri lica srpske nacinalnosti koji su stradali tokom sukoba na KiM-u.

Nove primopredaje posmrtnih ostataka stižu nakon serije sastanaka prištinske i beogradske delegacije u Briselu, na kojima se razgovaralo o temi nestalih, ali i poslednje runde dijaloga na tehničkom nivou – gde je, kako su potvrdile obe delegacije, dogovoreno otvaranje arhiva Beograda i Prištine s ciljem bržeg pronalaska nestalih.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.