Pred posetu Srba Đakovici za zadušnice, Kusari-Ljilja Albancima: Ne nasedajte na provokacije, pokazaćemo da Kosovo zaslužuje da bude punopravan član UNESCO-a

U jeku zasedanja Generalne skupštine UNESCO-a koja je uveliko u toku u Parizu, a pred odluku 9. novembra da li će Kosovo postati članica ove organizacije, i uoči sutrašnjih zadušnica tokom kojih se u Đakovici očekuje dolazak i grupe raseljenih Srba iz ovog grada – na groblja svojih članova porodica, gradonačelnica grada u kojem su u najvećem broju slučaja od '99, Srbi sprečavani da posete groblja i pravoslavne crkve i manastire, Mimoza Kusari-Ljilja, apelovala je na svoje sugrađane da sutra "budu mirni, bez incidenta ili trenutaka koji se u narednim danima mogu upotrebiti protiv Kosova". Ona je apelovala na Albance iz Đakovice da ne "padnu ni na kakvu provokaciju ili nameru da reaguju na sutrašnju posetu, da poštuju slobodu kretanja i da razumeju da će se Đakovica sutra meriti po tome da je Kosovo na putu za UNESCO".

"Republika Kosovo se nalazi u u suštinskom istorijskom trenutku za svoju budućnost i budućnost svog kulturnog nasleđa i religijskih objekata. Konferencija UNESCO u Parizu 9. novembra sigurno će potvrditi važnost i budućnost našeg nasleđa tokom vekova, a za Kosovo ce se, nadamo se, glasati kao članu sa punim pravima u ovoj organizaciji. Ni po kakvu cenu i ni u kom slučaju, opština Đakovica neće nikome poslužiti kao povod da se Kosovo zaustavi na svom putu za članstvo u UNESCO," oglasila se Kusari na svom Fejsbuk profilu.

Posetu je najavila Srpska pravoslavna crkva, navela je Kusari za svoje sugrađane, dodajući – "i proteći će mirno, bez incidenta, u trenutku koji se može iskoristiti protiv nas u narednim danima. Poseta kulturnim i religijskim objektima predstavlja pravo koje je sadržano u ustavu zemlje a mi ćemo biti oni koji će obezbediti ustavnost za svakog, u ovakvom duhu."

"Sledeći dan, vrednost i patriotska posvećenost svakog meriće se koliko će bezbedno i bez problema proteći poseta Srspke pravoslavne crkve. Sutra ćemo pokazati da Kosovo zaslužuje da bude punopravan član UNESCO-a i da se svi objekti kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu poštuju, kao i svi njegovi građani," istakla je Kusari.

Ona je istovremeno naglasila da je konačna odluka o prijemu Kosova u UNESCO "neupitna realnost" i "potreba za budućnošću koja je zasnovana na vrednostima poštovanja i prihvatanja svih raznovrsnosti".

Raseljeni Srbi iz Đakovice se 15 godina unazad sprečavaju da posete ovo mesto na velike hrišćanske praznike i zadušnice.

Tokom posete raseljenih srpskih građana ovom gradu 28. avgusta, za veliki hrišćanski praznik Uspenje Presvete Bogorodice, koja je i gradska slava za raseljene Đakovičane, protestovala je grupa nezadovoljnih Albanaca. Oni su bacali petarde i gađali policiju crvenom farbom. Policija je upotrebila suzavac i sprečila ih da se približe raseljenima kada su autobusima izlazili iz crkvenog dvorišta. Tada su ovi raseljeni Srbi dočekani sa povicima "Srbija ne može da prođe", i sa transparentnom "Nema pomirenja bez pravde".

I za Badnji dan ove godine, grupa vernika, koja je autobusom došla pod policijskom pratnjom, kamenovana je pred sam ulazak u crkvu Uspenje Presvete Bogorodice. U januaru su i na ogradnom zidu crkve u Đakovici osvanuli grafiti "UÇK".

U Đakovici je pre 1999. godine, bilo 12,500 Srba, a danas su tamo ostale četiri starice i to u obnovljenom manastiru. 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.