Jakšić: Ivanovića do juče pljuvali, danas ga sahranjuju u Aleji zaslužnih građana

"Do juče ste pljuvali Olivera Ivanovića da je zver, da je razbijač, da je izdajnik, a sad ga sahranjujete u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Ta malicioznost, ta zajedljivost, taj sarkazam jednostavno sve govori. Ne možete tako da radite. Ljudi nisu stoka da se tako ophodite, da ih tako žestoko pljujete, da ih gazite. Od njih napravite pokretnu metu, a onda kad budu ubijeni, onda od njih pravite heroje i zaslužne građane. To je ispod svakog nivoa. Ne možemo da se otmemo utisku da je sadašnja vlast u Beogradu od njega napravila metu.  Setimo se samo izjava Predsednika Republike, u više navrata – ’Nek Oliver Ivanović kaže ko je ubio ovoga, nek Oliver Ivanović kaže ko je ubio onoga’ – da ga je faktički krivio za smrt puno ljudi. Prema tome, oni ga na neki način nose na duši jer su od njega napravili pokretnu metu. A da ne pričamo o raznim spotovima – setimo se samo spota koji je išao na Pinku ’zar Oliveru Ivanoviću ne znači ništa žrtva toga i toga, nego mu je stalo do svog vozila…’". Ovako nekadašnji član pregovaračkog tima Srbije i nekadašnji najuticajniji vođa Srba sa Severa Kosova, sada član predsedništva opozicione Otadžbine na KiM-u – govori o danas sahranjenom Oliveru Ivanoviću, sa kojim je nakon zajedničkog rada posle rata i ranih dvehiljaditih, postao dugogodišnji politički protivnik. U intervjuu za Dojče vele kaže i da će, imajući u vidu svoje dosadašnje iskustvo, ovaj slučaj ubistva "teško da se razreši". Ivanović je ispraćen kilometarskom povorkom iz Kosovske Mitrovice, jer narod nije zadovoljan bezbednošću – radi se o revoltu zbog samog ubistva, ocenjuje. 

DW: Pomenuli ste paljenje automobila, pomenuli ste spotove na Pinku, a tu je izjava direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića o tome da je glasanje za Olivera Ivanovića glasanje protiv Srbije. Kako to komentarišete?

"Jeste, to je pričao Marko Đurić, ali je to pričao i Aleksandar Vučić. Marko Đurić ponavlja ono što mu šef kaže. Setite se samo javnih izjava Aleksandra Vučića na državnoj televiziji kad kaže 'Oliver Ivanović neka kaže ko je ubio M.Š'. Čak je to ponovio u više navrata. I mislim da mu je vlast, da li svesno, ili nesvesno – nacrtala metu. Međutim, Predsedniku Srbije se ne isplati sve ovo što se desilo. Posle poraza, Ivanović mu nije bio politički konkurent. Znate šta? Stvari se otrgnu kontroli, ne možete da kontrolišete sve šta se dešava," odgovorio je Jakšić. 


DW: Mnogi pričaju o situaciji na Severu, a malo ko se usudi da pomene imena. Ali predsednica Evropskog pokreta Rada Trajković je jasno imenovala Milana Radojičića kao gospodara dobra i zla na severu Kosova. Kako Vi to vidite? 

"Čuo sam za tu izjavu. Oko toga ne bih znao da vam kažem da li je on taj, da li je to možda neko drugi, ili neko treći. Nemam neki dokaz. Ali ono što znam je da je bezbednost za Srbe ovde jako loša. Sad da vam kažem još jednu stvar: naš Predsednik države je šef četiri obaveštajne službe u Srbiji i mislim da je bruka pre svega za ovu vlast da neće da iznosi činjenice, imena, ni krivce. Ono što sam ja čuo iz nezvaničnih izvora jeste da se Oliver ozbiljno plašio za svoj život i da je on sa imenima otišao gore i rekao Predsedniku. Nisam prisustvovao tom razgovoru, ali u Mitrovici, u čaršiji sam čuo da je on sve to rekao Predsedniku i nažalost sve je ostalo na rečima. Vidimo kako se sve završilo," kazao je Jakšić. 


Podsetimo, tokom konferencije za medije u Beogradu, istog dana kada je ubijen Ivanović, novinarka Insajdera upitala je Predsednika da li je tačno da mu je Ivanović slao SMS poruku kada mu je zapaljen automobil i da je tada pomenuo na koga sumnja, što je on i demantovao, navodeći da mu je poslao poruku da ga podrži, što je Predsednik Srbije, kaže, odbio.  

"Inače smo se čuli više puta. Ja sam ga video posle zapaljenog automobila, došao je kod mene i razgovarao sam o tome sa njim i rekao sam da ću na svaki način uraditi sve što mogu da se otkrije ko je to uradio," dodao je Predsednik Srbije. 

Na komentar novinarke da je Ivanović prema njihovim informacijama izneo sumnju na nekoga, Predsednik Srbije je kazao:

"Tako ste bar vi čuli? Ako mogu da vas zamolim da te priče moje pokojne baba Višnje – izneo je sumnju na nekoga – slobodno otiđite u policiju i recite – izneo je sumnju, pa da onda vidimo. Pa nemojte da me pitate za privatni razgovor, jer bih morao da vam dam i neke druge detalje. Srećom, pa poruke čuvam i srećom poruke koje ja razmenjujem čuvaju državni nadležni organi."

Mitrovica je danas Kolumbija – jako opasno mesto za život

"Bilo je prijatelja koji su ga žalili, ali to je bio više jedan vid protesta. Mislim da je to protest upravo zbog ovog stanja, ovog beznađa u Mitrovici. Mitrovica je danas postala Kolumbija, jako opasno mesto za život. Videli smo masovnu tuču za Badnji dan. Jednostavno dolazimo do činjenice da narod nije zadovoljan bezbednošću i onda se okupio u toj povorci da pokaže revolt zbog samog ubistva. Pre je to nego da su svi možda političke pristalice Olivera Ivanovića," kazao je Jakšić odgovarajući na pitanje kako objasniti to što je Ivanovića juče ispratila kilometarska kolona u Mitrovici, dok je pre tačno tri meseca on u trci za gradonačelnika dobio svega 1.462 glasa. 

Jakšić je komentarisao i kako doživljava najavljenu posetu Predsednika Srbije Kosovu i Metohiji i njegove izjave, navevši da Predsednik vodi "neprincipijelnu politiku".

"Vidim, sada napada ove zvaničnike, to su njegovi koalicioni partneri. Ne treba zaboraviti da je on dao podršku i Ramušu Haradinaju, da je njegova Srpska lista izglasala Kadrija Veseljija za predsednika Skupštine Kosova, da je glasovima Srpske liste biran i Hašim Tači, on se sa njima upleo," dodao je.   

A govoreći o Ivanoviću kaže da nisu bili politički istomišljenici, ali: 

"Naš narod kaže krivo sedi, ali pravo zbori. Tako da i ja iznosim samo jednu istinu koja je bila jako tužna, ružna, imajući u vidu da sam sa Oliverom radio negde od 1999. do 2001. godine, zajednički smo branili ovaj grad, družili se, imali smo trenutaka, i na to druženje nikad nisam mogao da pljunem. I iz tog razloga mi je bilo muka, slušajući ove stvari koje su pričane o njemu."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.