Poziv Srbima da masovno izađu na izbore

Kandidati za poslanike u Skupštini Kosova sa liste "Srpska", aktivisti i simpatizeri, krenuli su u koloni iz porte manastira Gračanica do centra sela, gde je održan predizborni skup. 
 
Nosilac liste, Branimir Stojanović, poručio je okupljenima da današnji skup u Gračanici nije predizborni miting, nego okupljanje oko ideje srpskog jedinstva.
 
"Nije ovo obična kampanja i nisu ovo obični izbori. Ovo je proglas svim Srbima na Kosovu i Metohiji. Ustanite sada svojevoljno, jer će nas u suprotnom oni naterati da ustanemo i odemo odavde. Ustanite danas, da ne bi morali da bežimo sutra. Progovorite danas, jer ćemo sutra uzalud vikati," kazao je Stojanović.
 
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić je u ime Vlade Srbije pozvao okupljene da u nedelju masovno izađu na izbore, kako bi Srbi osvojili što veći broj mandata, koji će, kako je rekao, biti "sredstvo da ostvarimo kontrolu nad političkim životom i političkim sistemom u pokrajini".
 
"Osmog juna izlazimo na izbore da pokažemo Prištini da nismo njihovi podanici i da pokažemo da smo svoji na svome, da je ovo naša zemlja, da je ovo Srbija. Ovo nisu naši izbori, ali mi moramo da uzmemo političku snagu u naše ruke i za nekoliko meseci da se okupimo na ovom istom mestu da slavimo prvi dan rada Zajednice srpskih opština," rekao je Đurić. 
 
"Srbi u nedelju izlaze na izbore kako bi u pokrajinski parlament poslali ljude koji će govoriti srpskim jezikom, koji će tamo pisati ćirilicom i koji će te institucije tretirati kao pokrajinske," rekao je Đurić.
 
"Uslovi za ove izbore, koji su za nas samo metod političke borbe, nisu ni pravdeni, ni jednostavni i namerno su napravljeni tako da nas što više razočaraju i odvrate od toga da se borimo za ono što je naše, ali u tome neće uspeti," istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 
 
Đurić je kazao da će Priština, "ukoliko želi da formira svoju pokrajinsku Vladu i Skupštinu, morati da se dogovori sa nama o tome kako će da izgleda budućnost političkog života".
 
Ministar odbrane Srbije, Bratislav Gašić, pozvao je Srbe na Kosovu da se ujedine u borbi za svoje interese u institucijama i da u nedelju glasaju zbog, kako je rekao, "dobrobiti države Srbije, našeg naroda, opstanka i budućnosti naše dece".
 
"Kao što smo bili jedinstveni u odbrani Obrenovca i Šapca, kao što smo se kroz istoriju ujednili svaki put kada nam je bilo najteže, pozivam vas da se ujedinite i da glasate za Srpsku listu i za naše predstavnike," zaključio je Gašić.
 
"Srbija i srpski narod znaju da se ovi izbori sprovode nepravdeno, ali znaju i šta se može dogoditi ako ne izađu na izbore i ne pokažu jedinstvo u ostvarenju svojih ciljeva," upozorio je Gašić.
 
"Svojom mudrošću i odgovornošću pružićemo otpor odlukama koje mogu biti donete na štetu našeg naroda i Srbije. To je legitimna i demokratska borba Srbije i srpskog naroda za opstanak i budućnost," zaključio je Gašić. 
 
Gašić je Srbima na Kosovu i Metohiji preneo pozdrave premijera Aleksandra Vučića, rekavši da premijer, iako je želeo da bude danas u Gračanici, nije mogao da dođe zbog unapred preuzetih obaveza. 
 
Nakon mitinga u centru Gračanice, kandidati sa liste "Srpska", direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić i ministar odbrane Srbije, Bratislav Gašić, održali su iza zatvorenih vrata sastanak u Domu kulture.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.