Povratnik u metohijsko Ljubožde: Kad sam se vratio, poljubio sam temelj kuće

Četiri dana nakon što su se trinaestorica, mahom starijih srpskih povratnika vratila u selo Ljubožde kod Istoka, nekoliko stotina Albanaca iz okolnih naselja organizovali su prvog dana aprila jednočasovne demonstracije u ovom selu, protestujući zbog povratka svojih nekadašnjih komšija. "Demonstranti su saopštili da se protive povratku Srba koji su počinili zločine tokom rata na Kosovu, ali ne ostalih Srba," ovako su izvestili kosovski mediji o protestu. Politika je ove nedelje objavila svedočenje jednog od srpskih povratnika – Žarka Zarića (63).

"Svakog jutra posle neprospavane noći bio sam rešen da se konačno vratim u svoju kuću u selu Ljubožda kod Istoka, iz koje su me Albanci proterali pre 18 godina. Želja da se ponovo prošetam svojim pašnjakom i da udahnem svež metohijski vazduh konačno se ostvarila 27. marta, kada sam se vratio na svoje ognjište," priča Zarić za Politiku.

Sa još 12 domaćina iz ovog metohijskog sela vratio se u Ljuboždu krajem prošlog meseca. Svi su se smestili u podrum nedovršene kuće meštanina Čede Simića. Rešeni su da tu ostanu dok njihovi domovi ne budu obnovljeni. Ne smeta im što spavaju na podu, u podrumskoj memli, jer su po svaku cenu rešili da obnove svoja imanja; barem ono što je od njih ostalo.

"Kada sam video temelje svoje kuće – jedino što je od porodičnog doma ostalo, srce mi je zaigralo. Setio sam se detinjstva, mladosti, rođenja svoje dece…Uspomene ne može niko da mi oduzme, iako je sve iz kuće od 250 kvadrata odneto. Ne samo kreveti, ormani, stolovi, lusteri…čak su i zidove porušili," priča Zarić, čija je porodica godine izgnanstva provela kod rođaka u Kraljevu, Kragujevcu, Gornjem Milanovcu i Zrenjaninu.

Uprkos svemu što su doživeli od komšija Albanaca, Zarić kaže da nema nameru da isteruje pravdu i naglašava da je najvažnije da sačuvaju "zavet i veru".

"Kada sam se vratio, poljubio sam temelj naše kuće i zarekao sam se da ću joj vratiti život. Mi koji smo 14. juna 1999. godine bili u koloni vozila koja je napuštala pokrajinu, nikada se nismo pomirili sa sudbinom prognanika," ističe Zarić.

Povratnike u selo Ljubožda čuva Kosovska policija (KP). Često ih obilaze i patrole KFOR-a, u čijem sastavu su vojnici iz Slovenije i Italije.

"Kad krenemo u centar sela po namirnice, prati nas vozilo KP-a. Prebrodili smo početni strah, mada opasnost od napada ekstremista uvek postoji. Od monaha iz Dečana dobili smo brašno, ulje i šećer. Ipak, najdraži poklon je šporet smederevac u kome pečemo hleb," kaže Zarić.

"Mi smo se i vratili odakle jesmo, vratili smo se svojim kućama," nastavlja i dodaje da se nisu uplašili ni kada su im demonstranti prišli na dvadesetak metara od kuće u čijem podrumu borave. Politika prenosi da su Albanci svoje nekadašnje srpske komšije nazvali "teroristima" i "okupatorima", poručujući im "da se vrate odakle su došli".

"Siguran sam da bi nas napali da ispred nije bilo nekoliko pripadnika Kosovske policije, a malo dalje je bila stacionirana i patrola KFOR-a," navodi Zarić.

Žarko Zarić nema iluziju da će sve biti kao nekada i da će sve ići glatko. Ipak, najavljuje da će se već ovog leta steći uslovi da se, osim glava porodica, vrate i ostali članovi – žene i deca.

"Očekujem da će mojoj porodici biti vraćeno imanje, ukupne površine sedam hektara. Najveći deo tog poseda uzurpirale su komšije Albanci. Možda im se čini da nas je malo, ali nam je srce veliko i puno jer smo se vratili na svoje," zaključuje Žarko Zarić u razgovoru za Politiku.

Odluka o povratku Ljuboždana donešena je nakon što se ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, Dalibor Jevtić, sastao sa raseljenima iz ovog sela sredinom marta, u Kragujevcu.

"Bićemo sa njima svakodnevno i gledaćemo da u svakom smislu pomognemo ovim ljudima i da nagradimo njihovu veliku želju za povratak. Sve porodice u ovom selu, koje su izrazile želju da se vrate, dobiće svoj krov nad glavom. Nekima će biti izgrađene nove, a drugima obnovljene postojeće kuće," rekao je Jevtić za ovaj srpski list.

Metohijsko selo Ljubožde brojalo je pre rata 13 srpskih porodica sa ukupno 63 člana. Od četrdesetak srpskih domaćinstava, većina kuća je zapaljena neposredno posle rata, a njegovi meštani raseljeni.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.