Šta građani misle o Srpskoj: Primaju plate za nerad, miševi kolo vode a ne mačke…

Svega 17 je pozitivnih ocena, od 283 upadljivo negativna komentara, na kvalifikaciju dosadašnjeg rada Srpske, uključujući i to da se među ovim opisnim ocenama našlo i više uzastopnih identičnih odgovora ("odlično") – u najnovijoj elektronskoj anketi na našem portalu "Srpska se vratila u kosovske institucije: Šta vi mislite?" Četrdeset i tri odsto ispitanika ne podržava povratak Srpske u kosovske institucije, uz 11 odsto onih koji su takođe negativno opredeljeni, ali su svoje negativne ocene izneli kao opisne, dok 16% nema stav. Povratak u kosovske institucije ove liste podržava 22% ispitanika. Anketu smo uradili i na ulicama Kosovske Mitrovice. U tonskim odgovorima, većina naših sugrađana podržava povratak liste Srpska u kosovske institucije, premda ne znajući da objasne i zašto i takođe uz negativne komentare, ali i kao do sada, nevoljno odgovarajući. Ovo je ujedno bila anketa sa najupadljivije niskim procentom pozitivnih komentara. Rezultate elektronske ankete pročitajte OVDE. Poslušajte i tonski zapis.

"Katastrofa"; "nula"; "diletantizam"; "ako postoji ocena -100, toliko bi joj dao"; "suludo, bolesno, pokvareno, bezočno"; "ništa za narod, za lični interes – da"; "skandalozno i skaradno"; "apsolutno devastirajući i neprihvatljiv"; "marionete"; "zastupaju lične interese i interese političara iz Beograda"; "poguban po srpske interese"; "populistički i bez rezultata, sasvim i očekivano s obzirom na kadrovski sastav Srpske liste"; "na najnižem mogućem nivou! Politički nepismeni kadrovi i nacionalno nesvesni!"; "loše po nas, oni su sve ostvarili i dobili, a Srbi baš ništa, jedino ćemo dobiti džamiju na severu – i to je nešto"; "nemaju pojma, najgori među nama"; "dekor"; "politički nezrelo, nedosledno, manipulativno, delovanje zarad lične dobiti"; "ocenjujem ga kao vrlo loš i bez ikakvih konkretnih rezultata kada su u pitanju interesi srpske zajednice na Kosovu i Metohiji. Deo krivice za to snose, kako predstavnici Srpske liste, tako i vlasti u Beogradu, ali i vlasti iz Prištine koje ne dozvoljavaju da se oformi čak ni Zajednica srpskih opština – koja, sudeći na osnovu dokumenata o istoj, ne nudi Srbima nikakvu autonomiju, sasvim je očekivano imati ovakav rezultat, koji je loš jedino za srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji"; "ispod prosečan jer poslanici i veliki deo Srba u kosovskoj administraciji nema adekvatna znanja javnog zagovaranja, lobiranja, poznavanja engleskog jezika, albanskog jezika, rada na računaru, pa i slanja mejlova. Apsolutno nesposobna grupa ljudi koji rukovode Srbima na Kosovu"; "nacionalno, katastrofalan. Lično, pun pogodak". Ovo su samo neki od izuzetno kritičnih odgovora kojima su građani ocenili dosadašnji učinak ovih srpskih predstavnika u kosovskim institucijama.

Upravo u ovim institucijama Srpska lista je do skora, gotovo pola godine, imala zamrznuto učešće, uslovljavajući svoj povratak, prvo povlačenjem Zakona o Trepči, a potom, i pred sam povratak – usvajanjem dekreta za formiranje  ZSO.

I sada je upadljiva većina ispitanih, njih 68% – odgovorila da Srpska ovim zamrzavanjem nije ostvarila svoje ciljeve. Svega 6 odsto ispitanika ima suprotno mišljenje, dok 8% smatra da su delimično ispunjeni njihovi zahtevi, a 18% njih, uz samo jednu pozitivnu ocenu, dali su i opisne odgovore sa isključivo negativnim kritikama.

"Primali plate za nerad…"; "pila kafe po kafićima, krkali pečenje, dangubili"; "oni nemaju ciljeve već slepo slušaju svog gazdu"; "predstava za narodne mase"; "ostvarili lične interese"; "vratili se da im ne bi oduzeli mandat a onda nema para, službenih vozila i naravno, tendera"; "ispunila potrebe Bg-a za dramom" – odgovaraju građani.

"Miševi kolo vode, a ne mačke". Rad Srpske – "polovičan", "nije nešto", "dvojka"

I u anketi na ulicama grada, preovladavaju negativni komentari s tim što je većina podržala njihov povratak u kosovske institucije.

Ipak, Mitrovčani sa kojima smo razgovarali, nisu mogli konkretno da nam navedu razlog zbog kojeg podržavaju povratak. Rad Srpske, međutim, ocenjuju kao "polovičan", "nije nešto", "nikako", "dvojkom". Bilo je i onih koji nisu upućeni u rad srpskih predstavnika. Kao i do sada, nevoljno su odgovarali u većini.

"Pa normalno da podržavam," kazao je jedan Mitrovčanin, odgovarajući na pitanje da li podržava povratak Srpske u kosovske institucije.

Na naše pitanje zbog čega podržava, on kaže: 

"Pa treba da se vrate, oni su ti koji preko tih institucija treba da rešavaju naše probleme ovde, za sve Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji."

A na pitanje kako ocenjuje rad Srpske, odgovorio je: "Pa kako? Šest meseci nisu bili i kako da ocenim?"

Ipak, ovaj Mitrovčanin nije pratio rad Srpske pre zamrzavanja rada njenih predstavnika, pa na naše pitanje kako ocenjuje njihov rad pre perioda od šest meseci tokom kojih nisu učestvovali u radi kosovskih institucija, odgovara:

"Pre šest meseci? Nešto nisam upućen u njihov rad."

"Pa nisam razmišljao baš o tome, bolje da budu tu. Da budu u toku o svemu, inače, ovako, miševi kolo vode, a ne mačke," bio je od odgovor drugog našeg sagovornika, koji rad Srpske ocenjuje ocenom dva:

"Pa ono, od jedan do pet – dvojka." 

"Pa, ne znam šta da kažem. Trebalo bi da se bore, da rade, drugo…a i ovako ništa, oni donose zakone i bez njih," kazao je jedan od naših starijih sagovornika, dok rad Srpske vidi kao "polovičan":

"Pa šta ja znam, polovičan, nije nešto, jer ovi za povratak ništa ne rade. Na čelu ministarstva je Jevtić, ništa… Nema povratka, kako ne ubeđuje narod, kako ne stvara. Možda i nema novca, šta ja znam, ali uglavnom, ništa."

"Podržavam. Jer svak' ima prava da se vrati u svoje ognjište, gde je živeo i da živi slobodno," kazao je još jedan naš sagovornik, odgovarajući na pitanje da li podržava povratak Srpske.

Na našu konstataciju da je reč o kosovskim institucijama – Vladi i Skupštini Kosova, on dodaje:

"A Skupština…Mora da…ako oni nisu prisutni, mora da reše sami sve probleme…Pa ti delegati što su birani od Srpske…"

"Nikako, kako idu vlade, tako i ovi.  Moraju da se pomire sa svime," bio je, takođe, njegov odgovor na pitanje kako ocenjuje rad Srpske

Jedna starija Mitrovčanka kratko je odgovorila da podržava povratak Srpske. Ipak, na naše pitanje zbog čega, odgovara:

"Nemojte, molim vas, žurim."

Bilo je i onih koji nemaju svoje mišljenje o povratku Srpske.

"Ne znam, ne bih hteo da odmah ovako brzo da komentarišem," odgovor je jednog Mitrovčanina.  

Neki naši sugrađani nisu bili raspoloženi za razgovor, pa su tako u prolazu, kratko odgovorili: 

"Žurim, izvini."Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.