Povratak u školske klupe od 1. juna

Škola, učenici, test testovi
Ilustracija/FOTO: Depositphotos/Oksun70

U školama na centralnom Kosovu koje funkcionišu prema planu i programu Ministarstva prosvete Srbije, vrše se pripreme za povratak đaka koji je planiran za 1. jun. Narednog meseca će se održati i polaganje maturskog ispita kako za svršene osmake, tako i za buduće studente. Maturanti uveliko uče i pripremaju se za završni test, prenosi RTV Kim.

Ministar prosvete Republike Srbije, Mladen Šarčević, najavio je da od 1. juna kreću aktivnosti u srednjim školama, od popravljanja i zaključivanja ocena, do velike mature, koja će trajati tri dana, od 4. do 6. juna.

Obeležavanje dana Ekonomsko-trgovinske škole putem interneta

Ekonomsko-trgovinska škola iz Prištine sa privremenim sedištem u Lapljem Selu obeležava 28. maja svoj dan. Međutim, zbog aktuelne situacije u vezi sa koronavirusom neće biti priredbe i gostiju, već će se program emitovati putem interneta.

„Neće biti učenika u školi kako smo to navikli, neće biti priredbe i gostiju kao obično. Već ćemo dan škole obeležiti on-lajn, kao što se i nastava u protekla tri meseca odvijala. Deca su pripremila neki mali program“, kazala je direktorka u Ekonomsko-trgovinskoj školi Priština sa sedištem u Lapljem Selu Dragica Mitić.

Direktorka u Ekonomsko-trgovinskoj školi Priština sa sedištem u Lapljem Selu, Dragica Mitić kazala je da će se škola koja je bila zatvorena zbog pandemije koronavirusa, prema propisima Ministarstva prosvete Republike Srbije, otvoriti 1. juna.

„Od 1. do 3. juna učenici koji nisu zadovoljni zaključenim ocenama, te ocene mogu da poprave. Nakon toga kreće se sa maturskim ispitom koji se sastoji iz četiri dela i koji se polaže četiri dana. Prvog dana se polaže Srpski jezik, drugog praktični rad, zatim odbrana praktičnog rada, i četvrtog dana se polaže izborni predmet. Očekujem da će se ispiti završiti do 8. juna“, kazala je Mitić.

Mitić je dodala da će učenici od prvog do trećeg razreda srednje škole moći da poprave ocene do 15. juna, kada je i planiran završetak školske godine.

Maturanti osnovnih škola će se takođe 1. juna nakratko vratiti u školske klupe, kazao je direktor O.Š. „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu, Ljubiša Karadžić.

„Oni će biti u obavezi da dođu kako bi dobili testove. Po preporukama koje smo dobili do sada, rečeno je da će dobiti još jedan probni test, gde će sami učenici videti koliko je njihovo znanje. Tada će biti dogovorena i pripremna nastava“, kazao je Karadžić.

Budući srednjoškolci polaganje maturskog ispita započinju 17. juna, naveo je Karadžić.

„17. jun je predviđen za polaganje testa iz Srpskog jezika, 18. jun za polaganje Matematike, a 19. za polaganje kombinovanog testa“, dodao je Karadžić.

Prilikom povratka dece u škole primenjivaće se propisane mere zaštite.

„Neće biti dece u velikim grupama. Poštovaćemo propise, držaćemo rastojanje. Mislim da neće biti problema. Radi se na dezinfekciji škole i vrši kompletno čišćenje“, kazala je Mitićeva i dodala da će „škola biti spremna ukoliko dođe do drugog tralasa epidemije koronavirusa“.

Učenici završnih razreda srednjih škola uveliko se pripremaju za polaganje mature.

„Putem onlajn učionica konsultujemo se sa profesorima, koji nam šalju probne testove za vežbu i koje nam oni kasnije proveravaju, ukazuju na greške, kako bi smo bili spremni za maturski ispit“, kazao je učenik četvrtog razreda Elektrotehničke škole, Srđan Jančetović.

„Moja pripema za maturski ispit sastoji se iz tri dela. Polažemo Srpski jezik, Engleski i izborni predmet. Mnogo bi bilo lakške da smo u školi, jer nam je tamo dostupna biblioteka“, rekla je učenica završnog razreda Gimnazije u Lapljem Selu, Aleksandra Đokić.

Proslava maturske večeri pod znakom pitanja

Da li će biti tradicionalne proslave maturske večeri još uvek je nepoznato i čeka se odgovor Ministarstva prosvete, dodala je Mitić.

Budući studenti bi voleli da četvorogodišnje drugarstvo i završetak srednje škole proslave zajedno.

„Mislim da proslave neće biti, i ako je ne bude, biće mi mnogo žao“, kazala je Aleksandra.

„Očekujem da će proslava mature biti, a ako ne bude biće mi mnogo žao, jer je to detalj koji će uveličati kraj četvrte godine“, rekao je Srđan.

Pripreme za upis na studije trajaće do 24. juna, a kasnije slede prijemni ispiti, najavio je takođe Ministar prosvete Mladen Šarčević. On je potvrdio da useljavanje u studentske domove počinje 15. maja.

RTV Kim

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.