Federika Mogerini izabrana za rektorku Koledža Evrope

Federika Mogerini
Federika Mogerini

Koledž Evrope postavio je bivšu šeficu evropske spoljnopolitičke službe Federiku Mogerini za svog novog rektora, prenosi N1.

Velika većina članova administrativnog veća koledža podržala je njen izbor, navodi izvor Politika (politico.eu), ali taj portal nije mogao da dobije preciznije informacije o odluci iz same visokoškolske ustanove.

Administrativno veće, kojim predsedava bivši predsednik Saveta Evropske unije Herman van Rompuj i u kojem su brojne diplomate, podržalo je izbor Mogerinijeve, uprkos kritici i neslaganju predavača na tom fakultetu, ali i više zvaničnika EU.

Oni navode da Mogerini, koja je kratko bila i italijanska šefica diplomatije, nije kvalifikovana za funkciju rektora jer ne ispunjava tražene kriterijume, a ni formalne uslove, jer se prijavila mesecima nakon što je okončan konkurs.

Mogerini će biti prva žena rektor koledža, čije je sedište u Brižu, a ima i kampus u Poljskoj.

Prošle godine na konkurs za tu poziciju prijavilo se 30 kandidata, a da je Mogerini za to zainteresovana saznalo se 22. aprila ove godine, kada je Evropska komisija dala zeleno svetlo njenoj kandidaturi.

Mogerini će na dužnost stupiti 1. septembra.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.