Potvrđeni rezultati parlamentarnih izbora na Kosovu

Gotovo mesec dana nakon kosovskih vanrednih parlamentarnih izbora, održanih 11. juna – Centralna izborna komisija verifikovala je danas rezultate. Verifikovani rezultati identični su onim objavljenim krajem juna. Izmene su uglavnom zabeležene u rezultatima pojedinih kandidata, među kojima su se našli i oni iz Srpske liste. Na spisku budućih poslanika ove liste našao se, i posle verifikovanih rezultata – umesto Branimira Stojanovića – nosilac liste, Slavko Simić.

Apostolova: Od presudnog značaja jaka vlada i reforme

U prvim reakcijama na potvrđivanje rezultata izbora, oglasila se šefica kancelarije EU u Prištini i specijalna predstavnica, Natalija Apostolova.

Ona je pohvalila "narod Kosova za mirno ponašanje" tokom izbora, a Centralnu izbornu komisiju za "profesionalan način na koji je izvršila svoje dužnosti", apelujući da nadležne institucije "ozbiljno shvate preporuke Misije EU za posmatranje izbora i da ih primene u skladu sa tim".

"Kosovo je suočeno sa mnogim izazovima, od visoke nezaposlenosti i lošeg učinka prosvetnog sistema, do korupcije i loše vladavine prava, što ostaje prepreka za privlačenje održivih investicija za razvoj ekonomije. Stoga, od presudnog je značaja da politički lideri ozbiljno shvate te izazove, oforme jaku vladu i upuste se u reforme koje narod želi," navela je ona, poručivši:

"Bez obzira na to ko će formirati novu vladu, EU očekuje ubrzavanje i pridržavanje agendi reforme EU. Kosovo ima jasnu evropsku perspektivu. Narod Kosova očekuje odgovorno rukovodstvo koje će učiniti važan napredak na Evropskom putu. Sada je na tim liderima da obave svoj posao."


Ko su budući poslanici u Skupštini Kosova pogledajte OVDE

Kakvi su rezultati političkih subjekata po opštini pogledajte OVDE

Kako je protekla predizborna kampanja i sam izborni dan čitajte na našoj tematskoj stranici "Parlamentarni izbori na Kosovu 2017."

Pobedu je na izborima, kako je i saopšteno pre verifikacije, odnela koalicija Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Nisma, sa 245.627 glasova, odnosno 33.74%.

Slede Pokret Samoopredeljenje sa 200.135, odnosno 27.49% glasova, Demokratska liga Kosova i Alijansa za novo Kosovo sa 185.884 glasova – odnosno 25.53%.

Na četvrtom mestu, po rezultatima, nalazi se Srpska lista, sa 44.499 glasova, to jest, 6.11%.

Raspored u budućoj Skupštini Kosova je sledeći – 39 mesta osvojila je koalicija PDK-AAK-Nisma, 32 – Samoopredeljenje, 29 – LDK-AKR, Srpska – 9 mesta, i po dva mesta osvijili su Kosovska demokratska partija i koalicija Vakat. Po jedno mesto dobile su ostale partije, među kojima je i Samostalna liberalna stranka.

Rezultati su potvrđeni posle ponovljenog prebrojavanja glasačkih kutija, u više navrata, 66 žalbi Izbornoj komisija za žalbe i predstavke koje su podneli politički subjekti i kandidati i 8 žalbi Vrhovnom sudu Kosova.

Nakon dašanjeg potvrđivanja rezultata i zvanično može da počne formiranje nove vlade Kosova.

Novog premijera, prema Ustavu Kosova, predlaže kosovski predsednik, nakon izbora i konsultacija sa političkim partijama, ili koalicijama koje su dobile neophodnu većinu za formiranje Vlade.

Kosovski predsednik, Hašim Tači, ranije ove nedelje izjavio je da je upravo kandidat za premijera ispred pobedničke koalicije, Ramuš Haradinaj, obezbedio glasove za formiranje vlade, čije će formiranje, posle sertifikacije rezultata, kako je rekao, uslediti bez odlaganja. 

Čekam na zaključivanje procesa potvrđivanja izbornih rezultata i zatim ću se sastati sa "političkim spektrom i zajednički ćemo odlučiti o datumu konstituisanja Skupštine i formiranju nove vlade", rekao je u intervjuu za RSE.Statistika kosovskih parlamentarnih izbora

1.888.059 – registrovanih glasača

747.228 – broj glasača koji je glasao na glasačkim mestima

32.501 – broj glasač koji su glasali van glasačkih mesta

41.30% – odziv glasača

42.554 – broj nevažećih listića

6.553 – broj praznih listića 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.