MSP Srbije: Suspendovano članstvo Kosova u Svetskoj carinskoj organizaciji. Priština demantuje

22:30 – Priština demantuje: Kosovo je punopravni član

Iz Prištine su u međuvremenu demantovali, kako navode – Srbiju, navodeći da je Kosovo punopravni član Svetske carinske organizacije.

"Ministarstvo spoljnih poslova informiše građane Kosova da Srbija uz podršku Rusije nije uspela da ospori punopravno članstvo Kosova u Svetskoj carinskoj organizaciji i da će Kosovo uvek biti sa jednakim pravima i obavezama kao zemlja članica, od pristupanja u januaru ove godine, u Briselu," saopšteno je iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova.

"Cela zbrka nastala je nakon što je predsedavajuća godišnjeg sastanka bila Ruska Federacija, koja je izvan svih pravila, tretirala Kosovo kao zemlju koja nije članica i koja je htela da spreči zastupljenost (Kosova) na ovom sastanku, što je iziritiralo Generalnog sekretara i mnoge države članice koje su se jednoglasno protivile," stoji dalje u saopštenju iz kosovskog ministarstva.

Ističu i da ovo ministarstvo i ministra, Envera Hodžaja, neće zaustaviti "ucene i zlonamerni pokušaji Srbije i Rusije, već da će nastaviti da deluju kao nezavisna država", ostvarujući "suverenitet" u svim organizacijama u kojima je Kosovo čan i da neće prestati "ni na trenutak da brane državni interes Kosova sve do konačnog članstva Kosova u UN-u".

Kao konačna potvrda da je Kosovo punopravan član je, dodaju – zahtev za isplatu u vezi sa članstvom, a na kojem se nalazi Kosovo, navode, objavljujući istovremeno fotografiju, kako navode, zahteva.

19:35 – MSP Srbije: Suspendovano članstvo Kosova u Svetskoj carinskoj organizaciji

Iako su početkom marta visoki kosovski zvaničnici saopštili da je Kosovo primljeno u Svetsku carinsku organizaciju (SCO), na današnjem zasedanju ove organizacije u Briselu, pitanje članstva Kosova suspendovano je do daljnjeg, potvrdilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Kako su naveli u svom saopštenju, Kosovu je oduzeto pravo glasa i predloženo je formiranje radne grupe koja će u međuvremenu da razmotri slučaj i predloži rešenje za budući status Savetu ove organizacije. Zakazana je vanredna sednica Saveta za kraj godine, do tada važi odluka iz 2012. – da je prijem Kosova u SCO preuranjen, navode iz srpskog MSP-a.

Ističu i da su sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju i Upravom carine zajednički radili na osporavanju, kako navode, nelegitimnog pokušaja primanja Kosova u ovu svetsku organizaciju.

Belgija, kao depozitar konvencije, i Sekretarijat SCO, navode – suprotno odluci Saveta SCO iz 2012. – da je "prijem Kosova preuranjen do daljnjeg", pokušali su da prime Kosovo u ovu instituciju i stave na glasanje, uz protest Republike Srbije i još dvadesetak zemalja – raspravu o njihovom prijemu na dnevni red ovog zasedanja Saveta SCO u Briselu.

Ipak, članstvo Kosova suspendovano je na zahtev Srbije, dodaju.

Da je Kosovo primljeno u ovu međunarodnu organizaciju, prethodno su, početkom marta, saopštili najviši kosovski zvaničnici. Vest je prvi na društvenim mrežema preneo ministar spoljnih poslova Kosova, Enver Hodžaj. On je potom, zajedno sa kosovskim premijerom vlade u tehničkom mandatu, Isom Mustafom i ministrom finansija, Avdulahom Hotijem, održao i posebnu konferenciju za medije zbog, kako su tada naveli, ovog članstva.

Iz Prištine je poslata i poruka zahvalnosti belgijskoj vladi i ministru spoljnih poslova, Didieru Rejndersu – na podršci Kosovu da postane deo ove svetske organizacije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.