Potpisan Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i SPC

Abazović Irinej
Foto: Vlada Crne Gore

Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisan je u 10 sati u Podgorici.

Ugovor su potpisali premijer Crne Gore, Dritan Abazović i patrijarh SPC Porfirije.

„Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što smo doveli do kraja proces koji je u Crnoj Gori, nažalost, predugo trajao. Ideja da se potpiše ugovor sa SPC je stara ideja, žao mi je što se nije realizovala u prethodnom periodu. Vlada je odlučna da svim verskim zajednicama da potpuno identična prava. Srećni smo i zadovoljni ako smo tome danas doprineli. Verujem da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije, da okrećemo novi list i da se okrećemo novim izazovima, koji ne fale u našem društvu i okruženju, ali sve sa željom da gradimo društvo jednakosti, pravde, i da pravo koje tražimo za sebe damo i drugima. To je ideja vodilja, vrlo tolerantna i građanska, i verujem da smo danas stavili tačku na jedan izazov koji je stajao pred nama“, rekao je Abazović.

Rekao je da je ponosan na učinjeno i zahvalio svima koji su učestvovali u procesu.

„Verujem da ćemo se i ubuduće nalaziti povodom svečanosti, da konstatujemo neke dobre, lepe stvari, a da ćemo svi zajednički, sa funkcija koje obavljamo, biti spremni da se založimo za društvo tolerancije, pomirenja i društvo koje zajednički baštini vrednost različitosti kao deo našeg sveukupnog bogatstva“, dodao je Abazović.

Kazao je kako mu je čast i zadovoljstvo što je bio u prilici da jedno pitanje koje je dugo opterećivalo crnogorsko društvo „zatvorimo na lep, primeren, dostojanstven način, i u skladu sa Ustavom i zakonima naše zemlje“.

U međuvremenu se na svom Instagram profilu oglasio i patrijarh Porfirije, objavivši ujedno video sa ceremonije potpisivanja Temeljnog ugovora.

 

Porfirije je u Podgoricu prethodno stigao bez ikakve ranije najave.

Potpisivanju su prisustvovali i ministar pravde Crne Gore Marko Kovač i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, kao i episkop budimljansko-nikšićki Metodije, sremski Vasilije, zvorničko-tuzlanski Fotije, mileševski Atanasije, zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Prisustvovali su i potpredsednik Vlade, Vladimir Joković, ministar za ljudska i manjinska prava, Fatmir Đeka, ministar zdravlja, Dragoslav Šćekić i ministar finansija. Aleksandar Damjanović.

Prisustvovali su i sekretar Svetog arhijerejskog sinoda SPC arhimandrit Nektarije (Đurić), protojerej-stavrofor Velibor Džomić i protojerej Igor Balaban, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske.

Deo medija je ranije najavio da će potpisivanje biti 3. avgusta, ali je to tada demantovao predsednik Vlade, Dritan Abazović.

„Termin potpisivanja ne znam, ali mislim da se taj proces treba dovesti do kraja. Treći avgust kao datum potpisivanja po meni je dezinformacija jer datum još nije preciziran“, kazao je Abazović u nedelju.

Vlada Crne Gore nije zvanično najavila dolazak Porfirija, niti se pre potpisivanja oglašavala po ovom pitanju, kao ni SPC.

Nekoliko desetina građana protestovalo je u blizini Vile Gorica zbog potpisivanja temeljnog ugovora, a policija je blokirala prilaz Vili, pišu Vijesti.

Pročitajte još:

Patrijarh nakon sastanka sa Abazovićem: Postoji saglasnost oko Temeljnog ugovora

Abazović sa Porfirijem: Temeljni ugovor sa SPC je obaveza države i želja mi je da ova vlada stavi tačku na toPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.