Poslovni forum PKS i PKK u Beogradu: Potpisani sporazumi o elektromašinogradnji i građevinarstvu

Predsednici privrednih komora Kosova i Srbije, Marko Čadež i Safet Grdžaliju, potpisali su danas Sporazum o saradnji u sektoru energetike – elektromašinogradnje i Sporazum o saradnji u oblasti građevinarstva i industriji građevinskih materijala. Sporazumi su potpisani na Poslovnom forumu u Beogradu koji su organizovale dve komore, a čiju su saradnju učesnici foruma ocenili kao "veliki korak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, i u unapređenju ekonomskog razvoja i prosperiteta celog regiona Zapadnog Balkana". Prioriteti zajedničkih aktivnosti komora Srbije i Kosova, kako je potvrđeno na Forumu, jesu povezivanje poslovnih zajednica, uklanjanje trgovinskih prepreka, otvaranje mogućnosti za realizaciju zajedničkih projekata u oblasti građevinarstva, energetike, infrastrukture, IT-a, zajednička ulaganja i osnivanje preduzeća, kao i učešće na tenderima i ostalim tržištima. Dva privredna udruženja dobila su, takođe, snažnu institucionalnu podršku za svoje aktivnosti, navode iz Privredne komore Srbije. A učesnicima foruma – više od 150 predstavnika albanskih i srpskih kompanija iz različitih sektora privrede, obratili su se predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, predsednik "Privredne komore Kosova" Safet Grdžaliju, ministar privrede Srbije, Željko Sertić, kosovski ministar za ekonomski razvoj, Blerand Staviljeci, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, kao i šef političkog odeljenja Britanske ambasade u Beogradu Lusi Maizles.

Saradnju PKS i PKK zvaničnici EU navode kao primer

"Privredne komore prepoznate su kao inicijatori regionalnog povezivanja, a našu saradnju najviši zvaničnici Evropske unije navode za primer. Od septembra svakog meseca, prema dogovorenom kalendaru, organizujemo sektorske susrete, B2B razgovore i učešće privrednika na sajmovima u Beogradu i Prištini," istakao je Čadež.

On je dodao da je učešće predstavnika više institucija i agencija zaduženih za ekonomski razvoj na ovom forumu veoma značajno kao "podrška i pomoć privrednicima u rešavanju praktičnih problema koji ih opterećuju u poslovanju".

Privrednici imaju posebnu ulogu u normalizaciji odnosa

Sa druge strane, Predsednik Privredne komore Kosova je uveren da privrednici imaju posebnu ulogu u normalizaciji odnosa, te da da Poslovni forum svedoči da "postoji volja i spremnost za saradnju i identifikovanje zajedničkih interesa", a da "rešenje problema treba tražiti u uspostavljanju partnerskih privrednih odnosa radi što uspešnije saradnje privrednika".

PKS i PKK do sada imale 15 susreta na tehničkom nivou; saradnja najbolji način za prevazilaženje barijera

A ministar privrede je pozvao je predstavnike kompanija na pospešivanje saradnje, jer je to, kako je rekao, najbolji način za prevazilaženje svih barijera.

"Privredna komora Srbije i Privredna komora Kosova su, od juna 2013., na inicijativu i uz posredovanje ‘Evrokomore‘, imale 15 susreta na tehničkom nivou, čiji je cilj pragmatično rešavanje pitanja od interesa za obe privrede, radi lakše trgovine i više investicija," rekao je Sertić, koji je, kako podsećaju iz PKS-a, bio predsednik Privredne komore Srbije u vreme kada je dijalog počeo.

Beograd i Priština da dokažu da je naš region posvećen ekonomskom razvoju

Kosovski ministar za ekonomski razvoj je naglasio da "kroz realizovanje zajedničkih planova Beograd i Priština treba da dokažu svetu da je naš region posvećen ekonomskom razvoju, a kao najvažniju razvojnu inicijativu naveo je Berlinski proces".

On je najavio otvaranje Centra za tehnologiju i informatiku za sve mlade na Balkanu i poručio da proritet u regionu treba da bude ekonomski razvoj, te da tehnologija pruža brojne šanse posebno za mlade i pospešivanje ekonomija.

Beograd i Priština imaju iste probleme; saradnja privrednih komora i subjekata svetionik u normalizaciji odnosa 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je ukazao da su Beograd i Priština danas ujedinjeni oko istih problema – loši ekonomski uslovi, ogromna nezaposlenost, sistemski problemi funkcionisanja institucija. On je dodao da ti problemi mogu da se prevaziđu samo saradnjom.

Saradnja privrednih komora i privrednih subjekata predstavljaju svetionik, pionirski poduhvat u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ocenio je on.

Održane dve radionice; ukazano na potrebu rešavanja otvorenih pitanja Beograda i Prištine

U okviru Poslovnog foruma, održane su i dve radionice privrednika – prva posvećena poslovnom ambijentu i investicionom okviru, a druga slobodnom prometu robe i usluga. Privrednici su, takođe, od predstavnika Uprave carina, Agencije za lekove, Uprave za veterinu i drugih nadležnih institucija, dobili odgovore na važna pitanja o pojednostavljenju procedura neophodnih za efikasnije poslovanje.

Ukazano je, kako dodaju iz PKS-a, na potrebu rešavanja otvorenih pitanja u vezi sa daljim usaglašavanjem veterinarskih sertifikata, prometom akcizne robe, transportom opasnih materija, registracijom lekova i medicinskih sredstava i drugih. Njihovo rešavanje biće u fokusu narednih sastanaka u okviru međukomorskog tehničkog dijaloga.

Grdžaliju je danas, takođe, uručio Čadežu Plaketu zahvalnosti Privrednoj komori Srbije za doprinos unapređenju regionalne saradnje, podršci ekonomskom dijalogu, ubrzanju integracija regiona i poboljšanju ukupne poslovne klime.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.