Novinari: "Beli božur" službi za štampu Skupštine Kosova, "Crni božur" opštini Štrpce

Udruženje novinara Srbije dodelilo je danas u Gračanici priznanja "Beli i Crni božur" – za najtransparentniji rad i najbolji odnos prema medijima i novinarima, odnosno za najlošiji i najnetransparentniji rad sa medijima. "Beli božur" je ove godine dodeljen Direkciji za medije i odnose sa javnošću Skupštine Kosova, a "Crni božur" opštini Štrpce. Na listi kandidata za priznanje "Beli božur" posle službe za štampu Skupštine Kosova najveći broj glasova dobio je Dom kulture Gračanica, dok treće mesto dele ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, opština Ranilug, zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović i predsednik opštine Gračanica Vladeta Kostić. Visoko mesto u rangiranju za "Crni božur", zauzeli su pokret "Samoopredeljenje", Poslanički klub Srpske liste, zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović i ministar administracije i lokalne samouprave Vlade Kosova Ljubomir Marić. Odluku o dodeli Božura doneli su novinari koji su o priznanjima glasali putem Interneta. Ove godine neuručen je ostao "Crni božur", dok je "Beli božur" u ime direkcije za medije i odnose sa javnošću Skupštine Kosova primio direktor direkcije Šerif Konjufca. 

"Mi imamo sajt Skupštine Kosova gde redovno objavljujemo informacije na srpskom jeziku. Takođe, radimo i Bilten na albanskom, srpskom i turskom jeziku, a takođe i svi skupštinski materijali se štampaju trojezično. Naravno radićemo i dalje i trudićemo se da još bolje sarađujemo sa medijima," rekao je Konjufca, koji se istovremeno zahvalio UNS-u na priznanju, rekavši da će nastaviti da se trude da, bez obzira na nacionalnost, pomognu svim novinarima, kako bi vest što pre stigla do gledališta.

Predsednik Udruženja novinara Srbije, Budimir Ničić, zahvalio se Direkciji za medije Skupštine Kosova na profesionalnom odnosu prema medijima.

"Pretpostavljam da i kod vas postoji neka doza nelagodnosti od toga šta će vam reći neke usijane glave što primate priznanje od srpskih novinara, kao što možda i kod nas postoje usijane glave koje će nas kritikovati što vama dajemo to priznanje. Međutim, na to ne bi trebalo da se obaziremo ni mi, ni vi, jer radimo profesionalno svoj posao. Vi ste ove godine sasvim zasluženo dobili ovo priznanje, jer ste uvek na usluzi svim novinarima i kada je slanje saopštenja u pitanju, ali i u samoj Skupštini," rekao je Ničić.

On je rekao i da mu je drago što se novinari prilikom glasanja nisu rukovodili time kom sistemu koja institucija pripada i koje je etničke pripadnosti neko ko je na čelu te institucije.

Niko od predstavnika lokalne samouprave Štrpce danas se, međutim, nije pojavio na ceremoniji uručenja "Crnog božura".

Navodeći da je opština Štrpce zasluženo dobila ove godine Crnog božura, Ničić je istakao da mu je drago što je većina kolega to prepoznala.

"U opštini Štrpce su se ove godine dešavali mnogi bitni i važni procesi i donosile važne odluke. Mislim da je javnost bila uskraćena da se detaljnije informiše o tim dešavanjima zato što nije postojala saradnja predstavnika te opštine sa novinarima i medijima i to dokazuje koliko je naš sistem vrednosti poremećen i koliko pojedini političari nemaju obzira prema javnosti i prema građanima, a pre svega prema onima koji su ih doveli u te fotelje," rekao je on i dodao: 

"Mi novinari moramo da ukazujemo svakodnevno na to. Moramo da budemo uporni, jer smo mi na neki način kontrolori njihovog rada."

"Beli božur" je prošle godine dodeljen opštini Gračanica, a "Crni božur" opštini Parteš – Pasjane.

Beli i Crni božur, ustanovilo je Udruženje novinara Srbije na Kosovu 2014. godine sa namerom da ukaže na pozitivne primere i probleme u saradnji institucija na Kosovu sa medijima u njihovoj zajedničkoj misiji obaveštavanja javnosti i transparentnosti u radu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.