Posle sastanka sa Vučićem: Odluka o učešću Srba u kosovskim institucijama posle Brisela

Odluka o daljem učešću predstavnika Srba u kosovskim institucijama biće doneta sledeće nedelje, posle sastanka u Briselu, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, koji se danas zajedno sa predsednikom vlade, Aleksandrom Vučićem, sastao sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Đurić je novinarima, posle sastanka, rekao da će se svi budući koraci donositi jedinstveno i u interesu srpskog naroda.

Na sledećem sastanku, prema njegovim rečima, učestvovaće pokrajinski ministri, gradonačelnici i predstavnici Srba u kosovskim organima, kao i premijer Aleksandar Vučić.

Đurić je rekao da je smena srpskog ministra u kosovskoj vladi, Aleksandra Jablanovića, bila jednostran potez, koji otežava nastavak dijaloga u Briselu.

On je istakao da Vlada Srbije, kao i svi predstavnici Srba u pokrajinskim institucijama, smatraju da Jablanović nije učinio ništa loše i da ne prihvataju odgovornost za povećanje tenzija u pokrajini.

Đurić je naglasio da Srpska lista nije izvor nestabilnosti,već doprinosi izgradnji odnosa i normalizaciji u pokrajini.

Sa premijerom i Đurićem su razgovarali članovi kosovske vlade, zamenik premijera, Branimir Stojanović, ministar lokalne samouprave, Ljubomir Marić, kao i doskorašnji ministar za povratak i zajednice, Aleksandar Jablanović.

Sastanak se održava nakon što je kosovski premijer, Isa Mustafa, u utorak saopštio da Jablanović, predstavnik liste "Srpska", više nije član njegovog kabineta.

Jablanović je tada rekao da je odluka Mustafe i za njega lično i za Srpsku listu – "duboko razočaravajuća" i najavio da će stav o daljem odnosu Srpske liste prema vladajućoj koaliciji biti zauzet nakon konsultacija sa Vučićem.

I Đurić je ocenio da je takva odluka jednostrana i duboko pogrešna i poručio da Beograd neće prihvatiti ponižavanje srpskih predstavnika u pokrajinskim institucijama.

Izjava Jablanovića, koji je nazvao divljacima učesnike protesta koji su na Badnji dan onemogućili raseljenim Srbima da posete crkvu u Đakovici, poslužila je kao povod za više protestnih skupova na Kosovu, od kojih su dva poslednja u Prištini bila i nasilna.

Sednici kosovskog parlamenta, koja je u toku u Prištini, ne prisustvuju predstavnici liste Srpska.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.