Kosovska opozicija traži promene ustava za udaljavanje Srpske iz vlade

Opozicija na Kosovu se nije zadovoljila odlaskom ministra Aleksandra Jablanovića iz kosovske vlade, već zahteva promenu kosovskog ustava radi udaljavanja iz vlade Liste "Srpska", prenosi ”Koha Ditore.
 
I Pokret za ujedinjenje koji je deo vladajuće koalicije, zahteva ustavne promene kako bi bile ukinute ”privilegovane blokade” Srba. 

Eksperti, međutim, kažu da to nije moguće, jer su za svaku ustavnu promenu potrebne dve trećine glasova manjina.

Poslanica DSK i profesor pravnog fakulteta, Vjosa Osmani, objašnjava da se ustav ne može menjati ni putem amandmana, jer je i za njih potrebna dvotrećinska većina manjinskih glasova u parlamentu.

Prema njenom mišljenju, isti princip se odnosi i na vladu, jer je ustavna obaveza da manjine budu zastupljene u izvršnoj vlasti. 

Promene bi bile moguće jedino na referendumu, ali kako je ona objasnila, nemaju zakon o referendumu koji bi precizirao o kojim pitanjima bi građani mogli da se izjašnjavaju na njemu, piše Koha Ditore.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.