Gaši traži da kosovska skupština zabrani upotrebu reči "Metohija"

Poslanik u kosovskoj skupštini, član Demokratske lige Kosova, Arben Gaši, zatražio je danas da se naziv "Kosovo i Metohija" ne koristi tokom govora srpskih poslanika u Skupštini Kosova, javio je Kosovapress.

Gaši je zatražio od predsednika Skupštine Kosova, Kadri Veselija, da "kad god neki poslanik upotrebi reč 'Kosovo i Metohija' u Skupštini, istom bude oduzeta reč".

Sednica Skupštine Kosova bez poslanika Srpske liste

Beta – Jedna od tačaka dnevnog reda sednice kosovske skupštine je učestalo napuštanje sa Kosova. Prema poslednjim procenama, tu teritoriju napustilo je oko 35.000 stanovnika.

Kako je ranije najavljeno, na sednici treba da bude raspravljano i o smenjenom ministru Aleksandru Jablanoviću, a na predlog Alijanse za budućnost Kosova.

Na svom Fejsbuk profilu, Gaši je uputio tri zahteva, među kojima i da se "preduzmu disciplinske mere protiv poslanika koji koriste neustavne odrednice u Parlamentu, kao što su 'Kosovo i Metohija'".

"Disciplinske mere koje treba da budu preduzete su prekidanje govora," naveo je ovaj poslanik.

Istovremeno, srpski predstavnici u kosovskoj vladi i lista "Srpska" nalaze se na sastanku sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, gde razgovaraju o njihovom budućem učešću u vladi u Prištini, nakon prekjučerašnje smene srpskog ministra u kosovskoj vladi, Aleksandra Jablanovića, sa kojim se Srpska nije složila. Ova smena je usledila posle gotovo jednomesečnog pritiska kosovske javnosti, protesta i nasilnih demonstracija protiv ovog ministra.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.