Posle Rektora pisao Predsednik Saveta PU-a: Spremaju se kadrovske promene. Verujemo Vučiću

Posle pisma Rektora Prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici upućenog Predsedniku Srbije za hitan prijem i uz navode da se u Vladi Srbije „pripremaju kadrovske i organizacione promene na Univerzitetu“, državnom vrhu Srbije ponovo je poslato pismo sa UP-a. U ovom novom dopisu, koje je na adrese medija stiglo u nedelju popodne – predsednik saveta Univerziteta, doc. dr Božidar Zarković, pisao je predsednici Vlade Srbije, Ani Brnabić, tvrdeći, kao i Rektor UP-a – da se u Vladi Srbije „pripremaju kadrovske i organizacione promene“ na Univerzitetu, devet meseci pre redovnih izbora u ovoj instituciji. Anu Brnabić poziva da „kroz dijalog“ dođu do „obostrano prihvatlјivog rešenja koje će doprineti očuvanju i opstanku Univerziteta“. Ni u ovom dopisu, kao i onom rektorata, nije precizirano koje su to konkretno kadrovske promene, koje se, kako tvrde, pripremaju kao ni razlog za pomenute navodne promene. Za sada nema detalja o tome da li je i kako Predsednik Srbije odgovorio na raniji dopis iz rektorata.

Zarković u novom pismu tvrdi da je „celokupna akademska zajednica uznemirena zbog vesti o kadrovskim promenama na UP-u“, koje su, kako ističe – u suprotnosti sa Ustavom Srbije i Zakonom o autonomiji visokoškolskih institucija.

Primili su, navodi – „veliki broj poziva nastavnog i nenastavnog osoblja Univerziteta, kao i studenata i roditelja“ koji su „zabrinut za dalju sudbinu Univerziteta“.

Odgovor saveta na ove zabrinutosti bio je, navodi se u dopisu:

„Verujemo u politiku Vlade Republike Srbije i predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, koji se za sve vreme svog političkog delovanja zalaže za unapređenje rada Univerziteta i opstanak Srba na KiM-u.“

Zarković dalje ističe da su institucionalna autonomija i akademske slobode – evropske vrednosti, što predstavlja „dodatni argument“ za poštovanje autonomije UP-a i tvrdi da bi kadrovske i organizacione promene uticale negativno na evropski put Republike Srbije i članstvo UP-a u evropskim i međunarodnim organizacijama:

„Zbog svega navedenog apelujemo na Vas i Vladu Republike Srbije da direktnim odlukama izvršne vlasti u pogledu kadrovskih rešenja, suprotnih Zakonu o visokom obrazovanju Republike Srbije i principima autonomije univerziteta, devet meseci pre redovnih izbora na Univerzitetu, ne uspostavlјate takav presedan čime se poništava celokupan rad akademske zajednice Univerziteta u Prištini, već da kroz dijalog dođemo do obostrano prihvatlјivog rešenja koje će doprineti očuvanju i opstanku Univerziteta, kao jednog od oslonaca srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.