Sa prve linije fronta: Posle PCR laboratorije uskoro i 80 mesta za centralni kiseonik

Zlatan Elek KBC Korona
FOTO: KoSSev

„Trenutna epidemiološka situacija u Mitrovici je zabrinjavajuća, ali sa druge strane, što se tiče broja obolelih i širenja zaraze je stabilna. Nema mesta panici“, ocenio je u razgovoru za KoSSev direktor KBC Kosovska Mitrovica, dr Zlatan Elek. Posle otvaranja PCR laboratorije, na Sever su stigle i prve vakcine, a uskoro se otvara i 80 novih mesta za centralni kiseonik.

U Kosovskoj Mitrovici se trenutno od kovida u mitrovičkim bolnicama u okviru KBC leči 146 pacijenata. Dva pacijenta su na respiratoru i 10 na mašinama sa visokim protokom kisonika, dok je ukupno 69 pacijenata na kiseoničnoj potpori.

Kako je bolnica opremljena sa ukupno 180 ležaja za pacijente obolele od kovida, još uvek ima kapaciteta i za nove bolesnike, a takođe, odvojeno je i 40 rezervnih ležajeva na fizijatriji u slučaju da to bude bilo potrebno narednih dana.

Pacijenti oboleli od kovida primaju se, pored infektivnog, u trijažnom centru i internističkoj klinici.

Posebno olakšanje i podrška za rad zdravstvenom osoblju u borbi protiv širenja kovida i pravovremenog lečenja onih koji su već oboleli, jeste nedavno otvaranje PCR laboratorije u okviru KBC, a u nadležnosti Zavoda za javno zdravlje.

PCR Laboratorija KoSSev Korona Kosovska Mitrovica KBC
FOTO: KoSSev

Sa dnevnim kapacitetom do 250 uzorkovanja, i time da se u toku istog dana kada se izvrši testiranje, dobije i rezultat, rad lekara je olakšan, ali i sigurnost da će pacijenti na vreme obaviti pregled i započeti lečenje.

„Istog dana kada se testirate, imate rezultate i istog dana te pacijente možete da smestite u bolnice bez mogućnosti da oni šire infekciju u gradu. U tome ja najveći značaj PCR laboratorije i njena korist za zdravstveni centar i KBC u Kosovskoj Mitrovici“, kaže Elek.

Stabilno snabdevanje kisonikom, lekovima i zdravstvenom opremom

Uprkos ovako dugotrajnoj masovnoj epidemiji i tome da je u toku treći, udarni talas, sa velikom potrošnjom kiseonika, lekova i zdravstvenog materijala, bolnica u Kosovskoj Mitrovici je sve vreme snabdevena potrebnim zdravstvenim materijalom i lekovima, uverava direktor KBC.

Lekovi korona mitrovica bolnica
FOTO: KoSSev

„Od prvog do ovog trećeg udarnog talasa, mi nikada nismo imali problema po pitanju snabdevenosti – što lekova, što u vezi sa zdravstvenim materijalom i opremom i kiseonikom. Sada kada ste ulazili kod nas, videli ste da smo postavili i nov rezervoar koji nam je omogućila Kancelarija za KiM i ministarstvo zdravlja, tako da tu imamo 10 tona i uskoro ćemo u ovoj zgradi internističkog bloka imati 80 mesta za centralni kiseonik“.

Infzija, kiseonik bolnica Mitrovica Korona
FOTO: KoSSev

Pacijenti oboleli od kovida bore se za udisaje vazduha. Njima je kiseonična potpora neophodna. U ovu bolnicu svakog dana stiže šleper sa bocama koje nose najveće blago za naše obolele sugrađane.

Sa otvaranjem novih mesta za centralni kiseonik na samoj klinici, šleper više neće morati da stiže svakog dana.

Boce kiseonika, epidamija koronavirus kovid
Foto: KoSSev

„Evo ja ovu priliku koristim da se zahvalim Kancelariji za KiM, resornom ministarstvu Vlade Republike Srbije što su nam omogućili da u svakom trenutku imamo dovoljnu količinu lekova, zaštitne opreme i kiseonika, tako da smo uspeli da ispratimo sve protokole“, dodao je Elek.

Pacijenti se leče po predviđenom protokolu srpskih zdravstvenih ustanova. Na snazi je 10. protokol o lečenju kovida, ali nijedan protokol ne može u potpunosti da zaštiti same zdravstvene radnike od rizika da i sami obole.

Na prvoj liniji fronta

U borbi sa kovidom, pored pojačanog napora i truda koji ulažu lekari i svo medicinsko i ostalo osoblje pri bolnicama, oni su dodatno pogođeni i rizikom da se i sami zaraze, ali i da se završi smrtnim ishodom.

Dr Elek kaže da je u tzv. prvom i drugom talasu ranije proletos i letos, broj inficiranog medicinskog osoblja bio znatno manji.

„Na žalost, u ovom trećem krugu je velik broj i zdravstvenih i nezdravstvenih radnika, ukupno oko 130. Od tih 130 imali smo na žalost i tri smrtna slučaja, koleginicu specijalistu transfuziologije Mirjanu Vukadinović, medicinsku sestru takođe i nezdravstvenog radnika iz tehničke službe“.

Korona KBC Kosovska Mitrovica zdravstveni radnici
FOTO: KoSSev
Biće još mnogo novih godina, potrebna je samodisciplina

Kakva je poruka građanima u susret božićnim i novogodišnjim praznicima?

Doktor Elek apeluje na savest svakog građanina da zaštiti sebe i druge.

„Ukoliko bismo zaista se držali preporuka Kriznog štaba, uspeli bismo da epidemiju održimo pod kontrolom. Šta to znači? To znači da nikada ne bismo došli u situaciju da nemamo slobodnih mesta u bolnici i nikada ne bismo došli u situaciju da imamo ovoliki broj obolelih“.

A za one koji uprkos svemu planiraju i dalje proslave za praznike, Elek na kraju poručuje:

„Evo, dajem jednu preporuku – biće još mnogo novih godina, mnogo novih praznika, hajde da se mi držimo fizičke distance da se ne okupljamo, da ne proslavljamo u lokalima. Tako ćemo smanjiti transmisiju bolesti i biti u boljem položaju nego do sada“.

Danas se započelo sa vakcinisanjem dela stanovništva na Severu Kosova. Prve vakcine primili su naši sugrađani stariji od 65 godina u Leposaviću, a večeras i u Kosovskoj Mitrovici, sutra u Zvečanu i Zubinom Potoku.

Dr Elek veruje u vakcinu i samodisciplinu, a pred Novu Godinu uputio je svim sugrađanima i čestitku.

„Svim našim sugrađanima u Novoj godini želim pre svega puno zdravlja, sreće uspeha i verujem da ćemo i uz pomoć vakcina i samodisciplinom uspeti ovu pandemiju u 2021., da pobedimo i da se vratimo normalnom životu“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.