Petković posetio porodicu Nenada Arsića: Nevin je, nastavićemo da pomažemo

FOTO: Petković Petar u poseti porodici Arsić
FOTO: Petković Petar u poseti porodici Arsić

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković posetio je danas u Nišu majku i sestru Nenada Arsića – Vidosavu i Vericu – koga je sud u Prištini u četvrtak osudio na 6 godina zatvora zbog ratnog zločina. Srbija će učiniti sve i nastaviti da pomaže Arsiću, poručio je Petković.

Petković u saopštenju za medije navodi da je Arsić nevin, dok za zločin za koji je osuđen, kaže da „nema nijednog validnog dokaza“.

„On je žrtva prištinskog pravosuđa koje je instrument u rukama albanskih političara, koji se na taj način svete srpskom narodu i državi Srbiji. Ova sramna presuda pokazuje šta Priština radi i kako hoće da stvori veštački balans kako nisu samo Albanci činili zločine“, naveo je Petković.

Poručuje dalje da se presudom cilja iseljavanje Srba sa KiM-a i zastrašivanje onih koji razmišljaju o povratku.

„Država Srbija, predsednik Aleksandar Vučić i Кancelarija za Кosovo i Metohiju čine sve da pomognu ovoj čestitoj porodici, obezbedili smo im advokata, obavestio sam i Euleks da ukažem o kakvom kršenju prava je reč. Očekujem da Nenad bude oslobođen i da se vrati majka Vidi“ – poručio je Petković.

Arsić, koji je rodom iz Čaglavice, u zatvoru visoke bezbednosti u Podujevu nalazi se od kraja oktobra 2019. godine. Uhapšen je 22. oktobra na prelazu Merdare, dok je išao da vadi lična dokumenta.

Sudsko veće posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini osudilo ga je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. U optužnici se navodi da je Nenad Arsić, u svojstvu pripadnika policijskih snaga rezervne jedinice, 21. maja 1999., u saizvršilaštvu sa drugim, još uvek nepoznatim licima, učestvovao u akciji usmerenoj protiv albanskog civilnog stanovništva.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.