Posle paljenja Ivanovićevog automobila: "Priština i međunarodna zajednica da obuzdaju nasilje"

Vest je ažurirana u 11:15

Nakon najnovijeg slučaja paljenja automobila stižu prve reakcije. Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je jutrošnji incident u Kosovskoj Mitrovici, u kojem je zapaljen automobil lidera GI "Srbija, demokratija, pravda", Olivera Ivanovića. Ovo je "još jedan u nizu pokušaja" da se kod Srba "izazove nemir, strah, nesigurnost i podstakne dalje nasilje", istakli su. U međuvremenu, reagovala je i Partija kosovskih Srba, Aleksandra Jablanovića. Traži što "hitniju smenu" rukovodstva Kosovske policije na Severu. U međuvremenu paljenje automobila osudile su i lista Srpska, opština Severna Mitrovica, čija saopštenja nisu poslata KoSSevu. Ivanović i lekar i nekadašnji predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović kome je takođe ove nedelje zapaljen automobil – održaće u 12 časova u prostorijama GI SDP konferenciju za medije, saopšteno je jutros iz Ivanovićeve stranke. 

"Prošlo je samo dva dana kako je zapaljen automobil doktora Dragiše Milovića, delo za koje, kao i u većini slučajeva do sada, nema naznaka da će počinioci biti pronađeni i privedeni pravdi, što potvrđuje nesposobnosti ili izostanak želje Prištine i dela međunarodne zajednice da se stvore uslovi za bezbednost građana i održivi suživot na Kosovu i Metohiji," podsećaju iz Kancelarije za KiM.

"Nečinjenje i odsustvo odlučne reakcije nadležnih znači", ocenjuju, "odobravanje i podršku ovakvim aktima i onima kojima do mira i prosperiteta na Kosovu i Metohiji nije stalo".

"Pozivamo Prištinu, međunarodnu zajednicu i sve odgovorne za bezbednost na Kosovu i Metohiji, da konačno ulože ozbiljne napore kako bi se obuzdalo nasilje i obezbedili uslovi za siguran i bezbedan život svih građana u Pokrajini," zaključuju iz ove kancelarije. 

Partija kosovskih Srba: Građani žive u svakodnevnom strahu

"Noćašnje paljenje automobila Oliveru Ivanoviću još jedan je dokaz da na Severu Kosova ne postoji elementarni nivo bezbednosti i da je evidentno da građani žive u svakodnevnom strahu za svoju bezbednost i bezbednost svoje imovine," navela je u svom saopštenju Partija kosovskih Srba. 

Još jednom su izneli snažne optužbe na račun Kosovske policije regiona Sever, zatraživši smenu rukovodstva:

"Zahtevaćemo od relevantnih struktura u Prištini što hitnije smene rukovodećih 'oficira' u regionu KP Sever i reviziju istraga skorašnjih napada na koje region KP Sever nije uspeo da da očekivani odgovor i time izazvao dodatni strah među građanima koji jasno vide da ne postoji ni jedna institucija koja profesionalno i efikasno može da zaštiti njihove interese."

Srpska lista osuđuje "oštećenje automobila gospodina Oliveru Ivanoviću"

Srpska lista "najoštrije osuđuje najnoviji incident u kojem je građaninu Kosovske Mitrovice, gospodinu Oliveru Ivanoviću oštećen automobil".

"Obraćamo se međunarodnoj zajednici i bezbednosnim službama, kao politička organizacija Srba na Kosovu i Metohiji kojoj su građani dali najveće poverenje i čiji je primarni interes zaštita Srba, da se što pre rasvetli ovaj incident i da se stepen bezbednosti podigne na viši nivo, jer su mir i spokojstvo građana od vitalne važnost za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji. Nadamo se da ovo nije pokušaj da oni koji su bez dokaza optuživali gospodina Ivanovića za ratni zločin, preuzmu ulogu sudije i dželata, jer ćemo na takve događaje, kao i do sada, najoštrije reagovati i učiniti sve da zaštitimo sve Srbe na KiM," navodi se u saopštenju Srpske liste, na koje se pozivaju lokalni mediji, a koje i ovog puta KoSSevu nije stiglo.

Oliveru Ivanoviću automobil je zapaljen rano jutros, oko 4 sata, ulici Lole Ribara. Ivanović je jutros za KoSSev izjavio da on nema neprijatelje i da se ne bavi nekazonitim poslovima, ali da ima političke neistomišljenike, te da gradske vlasti, moraju, kako kaže, da se distanciraju od serije incidenata. Šta je još Ivanović rekao čitajte u vesti – Kosovska Mitrovica: Zapaljen automobil Olivera Ivanovića

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.