Posle NUNS-a i Koalicija za slobodu medija: Žestoka kampanja provladinih medija protiv KRIK-a stvara atmosferu linča

Koalicija za slobodu medija pozvala hje danas sve nadležne institucije i odgovorna lica da učine sve što je u njihovoj nadležnosti da pod hitno zaustave opasnu i protivzakonitu kampanju, koju protiv redakcije Centra za istraživanje korupcije i kriminala KRIK vode provladini mediji u Srbiji.

U saopštenju za štampu podsećaju na to da je „žestoka kampanja“ započela nakon što je KRIK u sredu objavio delove transkripta iskaza privedenog vođe grupe Principi Veljka Belivuka iz istrage koje je u toku, a u kojem je ovaj govorio o povezanosti svog kriminalnog klana sa državnim vrhom i porodicom predsednika Srbije.

„Kao odgovor na teške optužbe, i ovaj put su svi provladini mediji orkestrirano krenuli u kampanju kriminalizacije, diskreditacije i targetiranja novinara i redakcije KRIK, dovodeći ih tako u opasnost od napada i stvarajući atmosferu linča“, ističe Koalicija za slobodu medija iz četiri srpska grada – Beograda, Niša, Novog Sada i Kragujevca.

„Nedopustivo je da se na nacionalnim frekvencijama emituju višesatne emisije u kojima se KRIK, bez i jednog dokaza, targetira kao medij u službi kriminalnih klanova samo zato što profesionalno i beskompromisno rade svoj novinarski posao. Posao svakog novinara je da piše o problemima u državi, a pogotovo ukoliko su ti problemi povezanost vlasti i kriminala. Pravo svakog građanina je da za ovakve probleme zna, kako bi mogao da donosi informisane odluke“.

Nedopustivo je da se u provladinim tabloida nastavlja kampanja protiv novinara i redakcije KRIK, koja inače traje već godinama, a zbog čega niko nikada nije odgovarao, iako su članovi redakcije doživljavali upade u stan, pretnje i zastrašivanje.

Ovakve kampanje postale su svakodnevica novinara i nezavisnih medija u Srbiji, saopštava dalje koalicija.

„U njima učestvuju i političari, poslanici i visoki državni funkcioneri, koji ne štede reči kada se radi o napadima na nezavisnu medijsku scenu“.

Članovi Koalicije za slobodu medija su u više navrata upozoravali i domaću i inostranu javnost da je situacija „neizdrživa“, te da je potrebna hitna reakcija nadležnih kako bi se napadi i kampanje zastrašivanja novinara zaustavili.

U martu 2021, članice Koalicije napustile su Vladinu grupu za bezbednost i zaštitu novinara, upravo zbog odsustva, kako navode, bilo kakve diskusije i reakcije na opasnu kampanju protiv portala KRIK.

„Ova grupa ponovo ćuti i na najnovije ispade protiv KRIK-a“, dodaju.

Zahtevali su i hitnu reakciju Regulatornog tela za elektronske medije (REM), Ministarstva za kulturu i informisanje, kao i Tužilaštva.

„Koalicija poručuje da će novinari nastaviti da rade svoj posao, te da će udruženja članice usmeriti sve svoje kapacitete kako bi ih na tom poslu zaštitili, omogućili im nesmetan rad i siguran život. Ovo bi trebalo da učine i nadležni“, naveli su u saopštenju koalicije koju čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Ranije danas reagovao je i NUNS. O tome opširnije u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.