Posle Jablanovićeve smene: Srpski predstavnici u četvrtak kod Vučića

19:30 – Lista “Srpska”: Smena Jablanovića nedemokratski postupak kosovskog premijera pod pritiskom demonstranata

Srpska lista je, reagujući na smenu Jablanovića, u saopštenju za medije navela da se ne slaže sa odlukom kosovskog premijera – da Aleksandra Jablanovića razreši dužnosti i dodaje će narednih dana održati konsultacije sa Premijerom Srbije i doneti odluku “o daljim koracima”.

Iz ove političke stranke ističu da je smena Jablanovića nedemokratski postupak Mustafe, a pod pritiskom demonstranata.

“Smatramo nedemokratskim postupak Ise Mustafe da pod pritiskom demonstranata smeni ministra kojeg su, kako je i sam rekao, u Vladu Kosova doveli glasovi srpskih glasača,” navodi se u saopštenju iz ove stranke i dodaje:

“Ulični treninzi u cilju disciplinovanja srpske zajednice i njenih predstavnika u kosovskim institucijama ne doprinose demokratskom razvoju i radu na izgradnji zajedničkog suživota.”

Srpska se, međutim, nada i da će Premijer Kosova “shvatiti ozbiljnost situacije” i “potrebu da se o ovako važnim pitanjima odluke donose u tesnoj saradnji i sa srpskom zajednicom, čiji je glas podjednako važan, kao i glas onih koji protestuju na ulicama.”

18:50 – Marko Đurić: Nećemo prihvatiti ponižavanje srpskih predstavnika u pokrajinskim institucijama; odluke o daljim koracima nakon sastanka srpskih predstavnika sa Vučićem u četvrtak

Posle današnje smene Aleksandra Jablanovića reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, navodeći da neće prihvatiti ponižavanje srpskih predstavnika u pokrajinskim institucijama, te da će odluka "o daljim koracima" biti doneta u četvrtak, kada srpski predstavnici iz kosovske vlade budu imali sastanak sa srpskim premijerom, Aleksandrom Vučićem.

Marko Đurić je danas boravio u Kosovskoj Mitrovici, gde je otvorio nov studentski dom i ovim povodom dao izjavu medijima, ali novinari nisu imali priliku da postave bilo koje pitanje. KoSSev je danas pre podne pokušao da u odeljenju za medije ove Kancelarije dobije odgovor na pitanje da li će se Đurić u toku dana sastati sa Aleksandrom Jablanovićem i kakav je stav Kancelarije u vezi sa zahtevom za njegovu smenu, ali do objavljivanja ovog saopštenja, odgovor na naša pitanja nije stigao ni telefonom, putem društvenih mreža, niti mejlom. 

U nastavku pročitajte saopštenje iz Kancelarije za KiM:

Duboko je pogrešna jednostrana odluka Ise Mustafe i Hašima Tačija da smene ministra liste "Srpska", Aleksandra Jablanovića, koji nije kriv za ono za šta ga deo albanske javnosti i ulični demonstranti optužuju.
 
Nećemo prihvatiti ponižavanje srpskih predstavnika u pokrajinskim institucijama!
 
Odluke o daljim koracima biće donete nakon sastanka srpskih članova pokrajinske Vlade sa predsednikom republičke Vlade Aleksandrom Vučićem, u četvrtak u Beogradu.

18:20 – ”Samoopredeljenje” odložilo proteste

Pokret ”Samoopredeljenje” je saopštio da na neodređeno vreme odlaže protest, koji je inače bio  najavljen za sutra u Prištini, prenose kosovski mediji.

Iz Samoopredeljenja, kako prenose kosovski mediji, navode da je razlog za odlaganje protesta odluka Ise Mustafe da razreši dužnosti Aleksandra Jablanovića.
 
Samoopredeljenje je saopštilo i da će o budućim protestima, zbog Trepče, građane naknadno obavestiti.

17: 40 – Tanjug – Jablanović: Nisam podneo ostavku

Ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi, Aleksandar Jablanović, izjavio je da nije podneo ostavku na tu funkciju i ocenio da je odluka kosovskog premijera, Ise Mustafe – da više ne bude u njegovom kabinetu, duboko razočaravajuća.

"Protesti pokreta 'Samoopredeljenje' nisu bili upereni toliko protiv mene, koliko protiv Srba i njihovog učešća u Vladi," rekao je Jablanović Tanjugu, nakon što je premijer Mustafa, danas kasno popodne, saopštio svoju odluku na konferenciji za novinare.

Stav o daljem odnosu Srpske liste prema vladajućoj koaliciji, kako je naveo, biće donet u narednim danima, a nakon konsultacija sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim "relevantnim faktorima".

Upitan o daljim političkim planovima, Jablanović je rekao da još nije dobio pisano obaveštenje o odluci premijera Mustafe i dodao da će se u narednim danima znati kakvi su planovi.

On je podvukao da je odluka premijera Ise Mustafe, za njega lično i za Srpsku listu, čiji je predstavnik, "duboko razočaravajuća".

17:33 – Jablanović smenjen

Aleksandar Jablanović nije više član kosovskog vladinog kabineta, saopštio je premijer Kosova, Isa Mustafa, na današnjoj konferenciji za medije – kao udarnu vest javljaju svi kosovski mediji. Zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, u intervjuu za KoSSev odmah nakon saopštavanja ove odluke rekao je da je u pitanju smena i da se radi o jednostranoj odluci kosovskog premijera, jer se lista "Srpska" sa tim ne slaže. On je rekao i da je neizvesno dalje učešće srpskih predstavnika u kosovskoj vladi, a da će se njihovi dalji koraci znati nakon hitnih konsultacija unutar liste, kao i sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

"Od danas ministar Jablanović nije deo kabineta," rekao je Mustafa.

On, međutim, kako prenose kosovski mediji, nije izneo detalje o tome da li je Jablanović razrešen dužnosti, ili je dao ostavku, a nije odgovarao ni na pitanja novinara.

Aleksandar Jablanović u proteklih pola sata nije bio dostupan za komentar ni na jednom od brojeva telefona koje koristi.

A zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, u izjavi za KoSSev, upravo je rekao da se radi o "jednostranoj" odluci kosovskog premijera, te da je u pitanju "smena", a ne "povlačenje" i da se lista "Srpska" sa ovom smenom ne slaže.

Uprkos pritiscima i najavama u javnosti, lista "Srpska" smenu nije očekivala, rekao je Stojanović.

On je takođe naglasio da se "jednostranim gestom" otvara i pitanje smisla daljeg učešća srpskih predstavnika u Vladi Kosova, da će imati "što skorije" konsultacije unutar same liste, ali i sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, iako nije mogao da kaže tačno kada.

Tek nakon samih konsultacija znaće se da li će srpski predstavnici u kosovskoj vladi nastaviti dalje učešće u njoj, rekao je Stojanović.

Na pitanje da li su tačne medijske spekulacije da će Slobodan Petrović doći na Jablanovićevo mesto, Stojanović je naglasio da ne želi uopšte da u ovom trenutku razgovara o pitanju eventualne zamene. 

Čitav intervju sa Branimirom Stojanovićem pročitajte u posebnoj vesti OVDE

 


Aleksandar Jablanović je smenjen nakon što je 6. januara ove godine, Albance koji su kamenovali grupu raseljenih Srba iz Đakovice, onemogućivši im da u đakovičku crkvu unesu badnjak – nazvao "divljacima koji su pokvarili praznik i ne služe na čast nikome”. Kosovska opozicija, na čelu sa pokretom "Samoopredeljenje", pokrenula je seriju javnih protesta širom Kosova, uključujući i nasilne demonstracije u Prištini – 24. i 27. janura.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.