Rakočević o protestima: Albancima se haos isplati

Iza demonstracija u Prištini stoji politika, a suštinski, iza svega stoji činjenica da se haos isplati, izjavio je gostujući u emisiji "Crno Beli Svet" Radio-televizije "Mir" književnik i novinar, Živojin Rakočević.
 
Rakočević smatra da uzrok protesta nisu,na prvom mestu, socio-ekonomski problemi građana Kosova, što je mišljenje koje se često može čuti u javnosti ovih dana. Prema njegovom mišljenju, svakim protestima ovakve vrste Albanci su korak bliže ostvarivanju albanskih nacionalnih interesa.
 
Govoreći o uzrocima protesta, Rakočević ističe da je to sinhronizovana akcija svih segmenata albanskog društva, a da je cilj isti i opozicionim i partijama na vlasti. Prema njegovim rečima, uzroci protesta su – previše Srbije na Kosovu, "pokazivanje zuba" međunarodnoj zajednici i loše socijalno stanje:
 
"To je, van onoga što se gleda, jedno treniranje haosa i pokazivanje zuba na nekoliko nivoa – prvi nivo je problem, kako oni to vide, da ima previše Srbije na Kosovu i treba je potpuno izbaciti. Drugi problem Albanaca je u tome što žele da još jednom dodatno pokažu zube međunarodnoj zajednici, da kažu mi smo domaćini na terenumi vodimo igru. Treća stvar je rastuće, potpuno čudovišno socijalno stanje, u kom se svi pitaju kako postoji to društvo, kako taj sistem uopšte radi? Kada se spoje ti elementi onda dobijate potpuni haos na ulicama."
 
"Nema nikakve bitne razlike između demonstracija koje su organizovane 17. marta 2004. godine, 1999., 1981., 1968. To je jedna te ista matrica. Iza svega stoji politika, a suštinski, iza svega stoji činjenica da se haos isplati," izjavio je književnik i novinar, Živojin Rakočević.
 
"Ako ste sposobni da napravite haos, a kosovski Albanci to jesu – u jednom dugom periodu, decenijama već, onda vi možete i da kontrolišete taj haos, upravljate njime i na kraju profitirate od tog haosa," zaključuje Rakočević.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.