Stojanović: Radi se o smeni, ne ostavci, sa kojom se Srpska ne slaže; konsultacije oko daljeg učešća Srba

Aleksandar Jablanović je smenjen i radi se o jednostranoj odluci kosovskog premijera, Ise Mustafe, jer se lista "Srpska" sa tim ne slaže, izjavio je zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, u telefonskom intervjuu za KoSSev, odmah nakon što je kosovski premijer danas, kasno popodne, na konferenciji za štampu saopštio da Jablanović više nije deo kabineta kosovske vlade. Stojanović je rekao i da je neizvesno dalje učešće srpskih predstavnika u kosovskoj vladi, a da će se njihovi dalji koraci znati nakon hitnih konsultacija unutar liste, koje će imati i sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem. "Mi ćemo sada ozbiljno da razmislimo da li ćemo i na koji način učestvovati u daljem radu vlade, jer ovo menja sve," naglasio je Stojanović.

Da li je je u pitanju ostavka, ili smena?

Nije ostavka, to je jednostrana odluka gospodina Mustafe. Mi se sa tom odlukom nismo složili.

Ko su "mi"?

Srpska lista. Mi ćemo dalju odluku o svom daljem radu o učešću, ili neučešću, doneti nakon konsultacija koje ćemo imati u narednih nekoliko dana.

Jeste li ovu odluku očekivali?

Nismo očekivali. Očekivali smo da će ipak argumentacija da prevlada, da gospodin Jablanović zaista nije uvredio one za koje se govori da ih je on na neki način uvredio, jer se i izvinio onima koji su se možda greškom u njegovim izjavama prepoznali. Zaista sam očekivao više hrabrosti – da će se doneti ispravna odluka, a ne odluka pod pritiskom, ali na žalost, Premijer je taj koji je takvu odluku doneo. 

Pomenuli ste "učešće", ili "neučešće"? Koji su vaši dalji postupci?

Mi ćemo sada ozbiljno da razmislimo da li ćemo i na koji način učestvovati u daljem radu vlade, jer ovo menja sve. Mi smo jedinstveno ušli u ovu vladu i takvi ćemo i ostati, a sada je potrebno da se konsultujemo i između sebe i svi zajedno, a i da porazgovaramo svakako i konsultujemo se sa Premijerom Vučićem oko toga kako ćemo dalje da radimo.

Kada ćete imati konsultacije, to jest – prvi zajednički sastanak?

Biće to vrlo brzo, nismo dogovorili vreme, ali obavestićemo medije čim budemo završili te konsultacije.

Da li su istinite spekulacije da će Slobodan Petrović da preuzme Jablanovićevo mesto?

Apsolutno nismo razmišljali uopšte o ovoj temi, ali nije bilo u našim glavama, to je samo spekulacija i nemam dalje šta da kažem.

Prošle nedelje ste nam rekli da je stav liste "Srpska" da Jablanović može da podnese ostavku isključivo ako Srpska to od njega traži, da nikakvih uslovljavanja u Prištini do tada nije bilo prema Srpskoj da smeni Jablanovića, i da to nije način na koji se sa Srpskom razgovara. Šta se to sada promenilo u odnosu na Vašu izjavu od prošle nedelje?

Nije se promenilo ništa, problem je da je neko jednostavno doneo odluku da Jablanović više ne bude tu. Da li će to značiti da više tu nije i Srpska lista, to ćemo tek da vidimo. Ne možemo na prečac ovako da donosimo odluke. Moramo zaista da uključimo sve ljude i članove koji su ovu listu napravili, kako bismo doneli racionalnu odluku. Što se nas lično tiče, ni ja ne moram da budem sutra, niti gospodin Jablanović, ni gospodin Marić. Mi nismo tu zbog svog ličnog interesa, već zastupamo određene ljude i odluku koju budemo doneli, a važna je i u interesu tih ljdi, moramo zajednički da donesemo. Zato nećemo da presečemo odmah, već ćemo da se konsultujemo i odredimo da li ćemo i kako ćemo dalje da učestvujemo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.