Posle Ilije Vujačića još dvojica Srba sa zajedničke optužnice puštena da se brane sa slobode

Sudija EULEX-ovog sudskog veća u Osnovnom sudu u Mitrovici, Roksana Komša, danas je donela odluku da se Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović brane sa slobode, dok je istovremeno odbijen zahtev da se to dopusti Oliveru Ivanoviću i Dragoljubu Delibašiću, saopšteno je iz GI SDP – Oliver Ivanović. Vujačić i Lazović su tako proveli devet meseci u sudskom pritvoru, koji im je određen 19. avgusta prošle godine. Ivanović i Delibašić se, međutim, u pritvoru nalaze više od godinu dana.

"GI SDP pozdravlja odluku osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici da se Nebojši Vujačiću i Aleksandru Lazoviću omogući da se brane sa slobode od insinuiranih optužbi," navodi se u saopštenju iz SDP-a, u kojem se dodaje da je "sramno što je za ovakvu odluku EULEX-u bilo potrebno "skoro godinu dana pritvora i maltretiranja", a čime su "izazvali nenadoknadiv bol i patnje porodicama Lazović i Vujačić."

"U isto vreme razočarani smo odlukom EULEX-ovog suda da se odbije zahtev ostalih optuženih, među kojima je i zahtev našeg lidera, gospodina Olivera Ivanovića," dodaju iz GI SDP, istovremeno podsećajući da "nijedan od trideset i nekoliko svedoka nije potvrdio navode optužnice". 

Oni dodaju i da ni u "najgorem slučaju" nisu očekivali da će sud odbiti zahtev, a nakon što je lider ove lokalne partije proveo 16 meseci u pritvoru, zbog čega i ova stranka "razmišlja o zamrzavanju kontakta" sa EULEX-om.

 


Protiv petorice Srba (Oliver Ivanović, Dragoljub Delibašić, Nebojša Vujačić, Ilija Vujačić i Aleksandar Lazović) tužilac EULEX-a, Sezari Mihalčuku, ispred Specijalnog tužilaštva Kosova, podigao je 11. avgusta 2014. godine zajedničku optužnicu u vezi sa ratnim zločinom i teškim ubistvom. Optužnica protiv njih je veoma opširna, na više od pedeset stranica i sva petorica se optužuju za zločine nad albanskim stanovništvom.
 
Od petorice optuženih Srba, prvi je pritvoren bivši državni sekretar Ministarstva za KiM, Oliver Ivanović, 27. januara 2014, da bi samo sedam dana nakon njegovog hapšenja, bio uhapšen i bivši komandir policije u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, Dragoljub Delibašić. 
 
Nakon njih, 15. aprila je uhapšen Nebojša Vujačić, koji je nakon zatvorskog pritvora bio u kućnom pritvoru, dok su Oliver Ivanović i Dragoljub Delibašić od svojih hapšenja sve vreme u pritvoru. 
 
Aleksandru Lazoviću i Nebojši Vujačiću je sudski pritvor izrečen 19. avgusta prošle godine, kada je istovremeno Iliji Vujačiću izrečena mera obaveznog javljanja policiji.

Suđenje protiv petorice Srba zvanično je počelo 18. decembra 2014


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.