Islamski ekstremisti investiraju u obrazovanje na Kosovu

Izvor: Info-ks/Koha ditore (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

U tekstu pod naslovom "Investicije islamskih ekstremista u obrazovanju na Kosovu" se kaže da se to odvija uz dozvolu kosovskih institucija.

U izvještaju inostrane obavještajne službe, do kojeg je došao dnevnik, govori se o aktivnostima 50 nevladinih organizacija i 11 lica koji su najviše širili vjerski islamski ekstremizam.
 
Kosovo se u tom izvještaju predstavlja kao "koljevka" vjerskog uticaja još od predškolskih ustanova. Obdanište "Cvijeće dana" (Lulishtja e dritave) u Prištini je jedno od njih. Njen vlasnik Driton Maxhuni ima jake veze sa Hasanom Abazijem jednim od rukovodioca sedme brigade muhadžedina u Bosni. Na čelu finansija se nalazi Hassan Ali Al Saraj, porijeklom iz Iraka, navodi list.

Funkcionisanje obdaništa i škola kao i sumnjivih domova studenata, koji imaju veze sa terorističkim organizacijama, je dozvoljeno od strane ministartsva obrazovanja, konstatuje list navodeći da obdanište "Cvijeće dana" ima licencu od 2006. godine.

"Mnoge organizacije i NVO koje su bile instalirane na Kosovu nakon rata 1999 godine, kao sto su Al- Haramanei, IWC, KOFF, ISTAMBUL… su udaljene sa Kosova. Međutim one su iza sebe formirale nevladine organizacije kao sto su "Tragovi", "Fondakos", "Sfera", "Jednakost", " Ponos", "Realnost", "Kuran"…" , kaže se u istražnom izvještaju baziranom na mnogim izvorima, prenosi "Koha ditore".

U vezi sa tim organizacijama su, dodaje list i mnogi imami i pojedinci.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.