Posle blagoslova Predsednika: Na sajmu privrede u Prištini više od 150 srpskih privrednika

Više od 150 privrednika iz 70 kompanija – članica Privredne komore Srbije – od sutra, pa do 21. aprila učestvuje na Sajmu privrede u Prištini. Predstavljaju se firme iz svih industrija – od prehrambene, preko metalske, mašinske i elektro, drvoprerađivačke, farmaceutske, hemijske, tekstilne, do građevinske, ali i iz sektora usluga – trgovine, IT i telekomunikacija. Gotovo svi izlagači su mikro, mala i srednja preduzeća, a više od pedeset ih je iz raznih prerađivačkih sektora. Ovo je prvi sajam privrede u Prištini na kojem masovno učestvuju članice PKS-a, protekle tri godine to je bio slučaj sa jesenjim sajmom poljoprivrede. Trgovinska razmena između Srbije i Kosova je tokom 2017. godine iznosila skoro 500 miliona evra, od čega dominira srpska roba sa suficitom od preko 420 miliona evra.

"Interesovanje naših proizvođača za nastupe na prištinskim sajmovima i poslovanje na kosovskom tržištu sve je veće iz godine u godinu. Iako na ovom sajmu učestvujemo prvi put, mesto više na štandu Privredne komore Srbije tražilo se još pre mesec dana. Tome su, osim blizine tržišta, što je posebno važno za manje kompanije, doprinele i zajedničke aktivnosti dve komore na povezivanju poslovnih zajednica i otklanjanju prepreka za privređivanje, ali i pozitivna  iskustva naših kompanija koje su u protekle tri godine učestvovale na jesenjem sajmu poljoprivrede u Prištini," pred odlazak u Prištinu kaže predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, a saopštava ova privredna komora.

Vučić: Za nas tržište Prištine je ogromno tržište

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je početkom aprila govorio o važnosti srpsko-kosovske saradnje u privredi i ekonomiji. Rekao je da je sa srpske strane u trgovinskoj razmeni bilo preko 500 miliona evra i uveren je u dalji u porast ekonomske razmene:

"Dakle, to je ogroman novac od izuzetnog značaja za našu zemlju. Uvereni smo da to možemo da podignemo čak i na milijardu i zato sam ohrabrio sve privrednike, iako znam da će mnogi da mi sole pamet ovde u Srbiji, mnogi junaci koji Kosovo ni na mapi ne mogu da pronađu. Rekao sam im da idu u Prištinu, da predstave svoje kompanije na najbolji mogući način i da sklapaju poslove što je moguće više."

Vučić je iz Beograda takođe poručio: Ja sam im rekao da uz blagoslov Predsednika Republike svi idu u Prištinu, da idu u Prištinu i da pobeđujemo, da ostvarujemo svoje interese i da pobeđujemo ekonomijom unapređenja naše privrede. Za nas je tržište Prištine ogromno tržište.


Podaci o ekonomskoj razmeni

Prema podacima Privredne komore Srbije, trgovinska razmena između Srbije i Kosova je tokom 2017. godine iznosila 464,2 miliona evra, što je 12,9% više u odnosu na prethodnu – 2016.

Većina toga je bio uvoz srpske robe – 442,3 miliona evra, – 11,1% više u odnosu na 2016. Sa kosovske strane ka centralnoj Srbiji vrednost robe je iznosila 21,8 miliona evra, a to je 65% više u odnosu na isti period 2016. godine.

Tako je Srbija ostvarila suficit od 420,5 miliona evra.

Veće kompanije koje su među prvima učestvovale na poljoprivrednom sajmu, po rečima Čadeža, ostvarile su značajne kontakte, dogovorile poslove i uveliko posluju na ovom tržištu, a podstaknute njihovim iskustvima narednih godina krenula su i mala i srednja preduzeća.

"Najnovije analize Privredne komore Srbije, pokazuju da je svaka druga  kompanija  koja je učestvovala na poljoprivednom sajmu u Prištini u septembru 2016. i 2017 – prošle godine povećala prodaju na kosovskom tržištu, što potvrđuje i rastući promet u trgovini koji se približava iznosu od pola milijarde evra godišnje," istakao je takođe Čadež.

Za sajam u Prištini najbrojnije su firme koje proizvode metalne i elektrotehničke proizvode, mašine, uređaje i opremu.

One će, kako navodi PKS, potencijalnim kupcima ponuditi: pumpe, transformatore, destilacionu i opremu za energetsku efikasnost,  bolničku instalacionu tehniku, senzorske slavine, tuševe za bazene i plaže, mašine za rudnike, kamenolome i građevinarstvo, konstrukcije od metala i kovanog gvožđa, vage, sita i filtere, žičane opruge i dušeke, kotlove za centralno grejanje, stubove za javno osvetljenje, mobilnu telefoniju i dalekovode, metalne proizvode od inoksa, solarne kolektore i sisteme i komunalna vozila.

Na prištinskom sajmu privrede predstaviće se i drvoprerađivači – proizvođači nameštaja, stolarije, ploča, furnira i podova, peleta, i  tekstilne fabrike – čarapa, odeće i obuće za decu i odrasle i industrijskog tekstila.

Među izlagačima su i proizvođači hemijske robe, kao što su sredstva za održavanje higijene ili dezinfekciju, zatim proizvoda i ambalaže od plastike i hartije, kozmetičkih i medicinskih preparata i sredstava…

Na štandu PKS izlažu i građevinske i projektantske kompanije i industrija građevinskog materijala, firme koje se bave konsaltingom, inženjeringom i transferom tehnologija u konditorskoj i pekarskoj industriji, inženjerskim i tehničkim projektovanjem i savetovanjem, telekomunikacijama, računarskim programiranjem, grafičkim uslugama, edukacijom zaposlenih u obrazovanju i izradom  veb aplikacija za potrebe obrazovnih ustanova.

Nastup srpskih kompanija na ovoj sajamskoj manifestaciji, Privredna komora organizuje u sklopu saradnje sa Privrednom komorom Kosova, koja  će za izlagače sajma upriličiti direktne, tzv. B2B razgovore sa potencijalnim partnerima za trgovinu, zajedničke nastupe, ulaganja i druge poslovne aranžmane.

Dve komore sarađuju u okviru Berlinskog procesa. One već četiri godine rade na povezivanju poslovnih zajednica i svakodnevnom rešavanju problema privrednika. U razgovoru za RTK2, predsednik Privredne komore Kosova, Safet Grdžaliju, ističe proces integracija u regionu kao "najbitniji".

"Mi smo model ne samo za region, već i za Evropu, i ovo što mi radimo kao dve komore, predlažem kao model i za Kipar, Bliski Istok i za bivše države sovjetskog saveza. Mislim da drugi daleko više cene to što mi radimo i mi ćemo tako nastaviti. Sa punom odgovornošću ću reći da je ekonomska saradnja upravo u tom domenu takva kakvu zaslužuju ekonomski odnosi," kaže Grdžaliju i ističe da to pokazuje i porast izvoza kosovske robe u Srbiju za 65% .

Na sajmu privrede u Prištini učestvuje oko 180 kompanija iz regiona i Evrope, a Privredna komora Kosova saopštila je da ga organizuje u saradnji sa Vladom Kosova. Sajam se održava sada već tradicionalno u mestu Brnica, na magistralnom putu Priština – Kosovska Mitrovica, i to na sajamskoj površini od 6.000 kvadratnih metara.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.