Diković i Kuoči na niškom aerodromu, na Kosovu počela vežba "Srebrna sablja"

Načelnik generalštaba Vojske Srbije general, Ljubiša Diković i komandant KFOR-a, general-major Salvatore Kuoči, razgovarali su u ponedeljak na niškom aerodromu o saradnji i bezbednosnoj situaciji na Kosovu i duž administrativne linije sa KiM, saopštilo je srpsko ministarstvo odbrane.

Načelnik Generalštaba je, prema saopštenju za medije iz ovog ministarstva, podvukao da "prisustvo međunarodnih snaga na KiM predstavlja važan faktor opšte bezbednosti i stabilnosti u našoj južnoj pokrajini".

A zbog toga: "Vojska Srbije poseban značaj pridaje saradnji s KFOR-om".

Istog dana kada je Diković istakao važnost prisustva međunarodnih snaga po "opštu bezbednost" i "stabilnost" na KiM-u, najviši srpski zvaničnici uputili su kritike na račun NATO-a.

Šef srpske diplomatije zbog "starog pokušaja simetrije krivice", ministar vojni zbog toga što "upadljivo ćuti" na izjave kosovskih zvaničnika. U istom tonu prethodno su se oglasili i zvaničnici Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev i Marko Đurić. Kozarev je izneo i kritike na račun reakcije KFOR-a tokom privođenja Đurića 26. marta u Mitrovičkom dvoru. O tome čitajte u vestima: 

Dačić: Pacoli rekao da ga je sramota šta su radili Đuriću, ne znam zašto NATO to ne kaže

Beta: Za NATO Đurić 26. marta na Kosovo ušao ilegalno, ZSO ne može da bude uporedna vlast. Kozarev i Đurić: Spinovanje, neistine i preteći tonovi

Sastanci načelnika Generalštaba Vojske Srbije i komandanta KFOR-a se održavaju redovno i to u okviru Zajedničke komisije za sprovođenje Vojnotehničkog sporazuma, koju čine Komisija komande KFOR-a i Komisija srpskih  predstavnika snaga bezbednosti. 

Sa druge strane, KFOR je saopštio da je istog dana u vojnom kampu u kojem je i sedište KFOR-a – "Film city" kod Prištine, kampu "Pomozatin", ali i na vojnom aerodromu "Slatina" – nekadašnjem vojnom aerodromu Vojske Jugoslavije i Srbije, počela vežba "Srebrna sablja 2018".

Opisujući je kao jednu od "najvažnijih obuka" koju organizuje i vodi KFOR, navode i da okuplja "različite aktere, a to su Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX), Kosovski savet za bezbednost (KSB), Kosovsku policiju (KP), Kosovske bezbednosne snage (KBS) i Kosovsku agenciju za upravljanje vanrednim situacijama (AUVS)."

Srebrna sablja trajaće do 27. aprila.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.