Posle Bedrija Hamze, još trojica ministara odbili platu sa povećanjem

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Pored Bedrija Hamze, još dvojica ministara PDK-a u Vladi Kosova odbili su platu sa povećanjem, o kojem je odlučila Vlada Ramuša Haradinaja. To su – Abeljard Tahiri i Besim Bećaj. Ministar AAK-a, Rustem Beriša, takođe je odbio uvećanu platu.

Ovi ministri nisu prosledili listu plata sa uvećanjem Ministarstvu državne uprave, a o kojem je odlučio predsednik vlade. Na ovaj način je, čini se, protiv Haradinajeve odluke bar jedan visoki zvaničnik AAK-a.

Pročitajte još:

Samoopredeljenje podnelo prijavu protiv kosovskog premijera i 17 zvaničnika zbog povećanja plata

Kosovski ministar odbio platu s povećanjem. Apostolova: Povucite odluku o povećanju do usvajanja zakona; Arifi: Brinite o sporazumu o energetici, ne o nadležnosti vlade

U međuvremenu, ceo kabinet je u petak dobio svoje super-plate sa povećanjem koje im je isplaćeno i retroaktivno.

To znači da je vladin kabinet utrošio dva puta više novca od decembra od kada je šef vlade odlučio da poveća plate.

S druge strane, nije jasno zašto je ministar iz redova AAK-a izašao protiv Ramuša Haradinaja.

Decembra prošle godine, kosovska vlada, koju predvodi Ramuš Haradinaj, donela je odluku o povećanju plata za vladu. Odluka je suspendovana nekoliko meseci, a Ustavni sud Kosova je utvrdio 11. juna da nije neustavna.

Prema ovoj odluci, plata premijera od 1.500 evra biće uvećana na 2.950 evra, a potpredsednicima vlade sa 1.300 evra na 2.500.

Plata ministara bila je oko 1.200 evra, dok je, prema ovoj odluci, uvećana na 2.000 evra. U međuvremenu, preko 70 zamenika ministara u Vladi Haradinaja dobiće mesečne plate od 1.150 evra.

Odluka o povećanju plata već je dobila tumačenje Ustavnog suda, koji uprkos protivljenjima, odluku nije proglasio neustavnom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.