Kosovski ministar odbio platu s povećanjem. Apostolova: Povucite odluku o povećanju do usvajanja zakona; Arifi: Brinite o sporazumu o energetici, ne o nadležnosti vlade

Priština, Foto: N1

Ministar finansija Kosova Bedri Hamza odbio je da primi platu sa povećanjem i retroaktivno od decembra prošle godine, kako je odlučila Vlada Kosova prošle nedelje.

Njegov savetnik Ljuljzim Rafuna je za Kohu rekao da su povećanje plata odbili i savetnici ministra Hamze.

Premijer Haradinaj je, reagujući na Hamzinu odluku posle sednice vlade izjavio da to ne predstavlja „neku vrednost“ i od njega zatražio da bude „veći vizionar“ i da pomogne u ubrzanju usvajanja zakona o platama.

Na prošlonedeljnoj sednici kosovske vlade kada se odlučivalo o povećanju plata premijera, zamenika premijera, ministara, zamenika ministara i političkih savetnika u Vladi Kosova, Hamza je jedini glasao protiv, zahtevajući da se sačeka sa usvajanjem zakona o platama kojim bi se usaglasila sva sporna pitanja.

Šefica Kancelarije EU na Kosovu, Natalija Apostolova, navela je da je ponovno ad hoc donošenje odluke o platama protiv zajedničkih ciljeva EU da kosovska javna uprava postane pravednija, zasnovana na zaslugama, koherentna i odgovorna i stoga bi trebalo da „bude povučena do odobrenja novog zakona o platama“, preneo je Express.

„Žao mi je zbog ove odluke, jer je u pripremi novi nacrt zakona o platama,“ rekla je ona i dodala:

„Ovaj zakon bi regulisao jednom zauvek plate iz budžeta Kosova sa objektivnim i fer kriterijumima. Ovaj zakon je deo tekućih reformi javne uprave koju EU podržava.“

Sa druge strane – iz kosovske vlade, odgovorio je savetnik kosovskog premijera, Avni Arifi:

„Odluka Vlade Kosova da poveća plate je legitimna i legalna odluka. A ipak i ustavna. Bilo bi bolje da EU, umesto da preispituje takve odluke u oblasti vladinih nadležnosti, osigura  sprovođenje sporazuma koje garantuju, a kao što je sporazum o energetici. Prema rečima stručnjaka, Kosovo gubi 25 miliona evra godišnje zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, a od 2013. Kosovo je izgubilo 150 miliona evra. Kancelarija EU na Kosovu je danas, komentarišući plate državnih zvaničnika, pogrešila. Kosovu pomažu sprovođenjem sporazuma o energetici koji garantuju, a ne davanjem procene legitimnih političkih odluka skoro kao politička partija koja se bavi uspehom izbornog procesa.“

Ustavni sud Kosova je odluku o povećanju plata iz decembra 2017., a na zahtev Samoopredeljenja za ocenu ustavnosti, ocenio kao ustavnu.

Haradinaj je decembra prošle godine, 100 dana po stupanju na dužnost, udvostručio svoju i plate svojih najbližih saradnika, te je njegova plata sa 1.500 evra povećana na 2.950 evra.

Po toj odluci koja je bila suspendovana do odluke Ustavnog suda, pet zamenika premijera bi imalo plate od po 2.500 evra, ministri po 2.000, zamenici ministara po 1.150 evra, šef osoblja premijera 1.850 evra, a njegov zamenik 1.400.

Šef kabineta premijera bi dobio 1.670 evra, dok bi politički savetnici premijera primali između 1.100 i 1.340 evra.

Povećanje plata premijeru, zamenicima i ministrima automatski povećava plate predsednika i sudija Vrhovnog suda, državnog tužioca, predsednika i sudija Apelacionog suda i predsednika i sudija osnovnih sudova, kao i tužilaca na tim nivoima, pošto su njihove plate zakonom vezane za plate premijera, zamenika premijera i ministara.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.