Posle 13 godina ponovo krst na crkvi Sv. Spasa u Prizrenu

Trinaest godina nakon martovskog pogroma, na čuvenoj crkvi Svetog Spasa u Prizrenu ponovo je postavljen krst. Simbol hrišćanske crkve, od kovanog gvožđa, visok 90 cm, izradili su i postavili Društvo prijatelja manastira Svetih Arhangela zajedno sa Crkvenom opštinom prizrenskom na čelu sa jerejom Slobodanom Đorićem. Ova crkva iz XIV veka zapaljena je i uništena u martovskom nasilju, a njena obnova završena je 2012., nakon čega se ulagalo u atrijum crkve koji se koristi za kulturne događaje koji se redovno održavaju. Krajem meseca tu će se održati drugi po redu međunarodni festival srednjovekovne muzike, čije je najpoznatije ime ovog leta Edin Karamazov.

"Ono što je najbitnije od svega, krst je postavljen posle više godina. Mnogo ljudi obilazi tu crkvu, a praktično ona nije imala krst. I kod turista je bila dilema kakvog je sadržaja objekat," kaže za KoSSev Bojan Babić iz Društva prijatelja manastira Svetih Arhangela.

Ovo je, ipak, samo jedan u nizu projekata koje ovo društvo sprovodi na jačanju pravoslavne duhovnosti na Kosovu i Metohiji.

Tako će se krajem avgusta – 26. i 27. avgusta, takođe u Prizrenu, u atrijumu iste crkve održati drugi po redu međunarodni festival srednjovekovne muzike.

Na festivalu nastupaju poznata umetnička imena – ansambl Levant iz Beograda, Dragan Momčilović, a tu su i ansambl iz Mađarske "The Bourdon Trio", mešoviti-slovenačko hrvatski ansambl "Caso", a najveće ime je Edi Karamazov. Na prošlogodišnjem festivalu gostovali su Slobodan Trkulja i ansambl Renesans.

Društvo prijatelja manastira Svetih Arhangela, uz blagoslov Vladike Teodosija i za ovaj događaj, festival organizuje i uz pomoć samog manastira i fondacije Svetih Arhangela, kao i Doma kulture Gračanice.

Babić je pozvao sve ljubitelje ove muzike da posete Prizren u vreme kada se festival bude održavao i da istovremeno uživaju u jedinstvenom pogledu koji se pruža na ovaj drevni grad iz čuvene Potkaljaje gde se crkva i nalazi. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.