Šešelj: Šetao bih ulicama Prištine, a ono što bi moglo da mi se dogodi ne zavisi od mene (VIDEO)

Predsednik Srpske radikalne stranke, Vojislav Šešelj, primio je u prostorije svoje stranke u Beogradu novinara kosovske televizije “Klan Kosova”, za koju je i dao eksluzivan intervju. On je u razgovoru sa albanskim novinarom pre intervjua govorio o volji da ode u Prištinu i na Kosovo i Metohiju i da ono što bi moglo da mu se dogodi na ulicama Prištine ne zavisi od njega. U samom intervjuu je ponovio da mu je cilj “rušenje izdajničkog režima” Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića prevremenim izborima i demokratskim sredstvima, o tome da briselski sporazumi nisu ratifikovani kroz skupštinu, te da ni za jednu vladu nisu obavezujući, da planira da ide na Kosovo i Metohiju, ali će morati da uđe ilegalno, jer ima od strane srpskih vlasti zabranu ulaska sa ličnom kartom u Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo i Republiku Srpsku; da će srpska vojska morati da se vrati na Kosovo i Metohiju, pre svega 1000 policajaca i vojnika, a po važećoj rezoluciji UN SB 1244, te da Srpska radikalna stranka ne želi rat, ne želi da ometa kulturan i politički život Albanaca na Kosovu, želi da razgovara o stepenu autonomije za kosovske Albance, ali sa jasnim obeležjima srpskog suvereniteta na državnim granicama, jer Kosovo ne može nikada sasvim da bude nezavisno; i da ako dolazak 1000 srpskih policajaca i vojnika na Kosovo za Albance znači rat, onda će rata i biti. Šešelj je govorio i o haškom tribunalu, ratovima u bivšoj Jugoslaviji, za koje je još jednom okrivio Zapad, naglasivši da nikada nije želeo rat, da mu je žao što je do rata uopšte došlo, ali da rat nije započeo onaj narod koji je branio državu, već zapadne sile koje su, koristeći Muslimane, Albance i Hrvate, želele da razbiju Jugoslaviju, dok su zločini činjeni na obe strane. Naglasio je da su "pravi miljenici Zapada" – Hrvati, dok su Albanci i Muslimani "topovsko meso" za zapadne sile, koje će žrtvovati i poslednjeg od njih da ostvare svoje interese.

“Vi mislite da se ja ne bih usudio da dođem u Prištinu? Ja bih došao i šetao prištinskim ulicama u centru grada. A šta bi se moglo desiti – to ne zavisi od mene,” rekao je Šešelj, objašnjavajući da bi mu ulazak na Kosovo zapravo zabranila srpska policija.

“Ne bi me pustila srpska policija," dodao je Šešelj.

Albanski novinar je dodao da Albanci nisu srećni kada neko iz Beograda od političara poseti Kosovo.

Sa njima u društvu bio je i jedan od najbližih Šešeljevih saradnika, Nemanja Šarović. Pogledajte atmosferu razgovora Vojislava Šešelja i albanskog novinara televizije Klan Kosova u prostorijama Srpske radikalne stranke u Zemunu, a u nastavku i čitav intervju koji je Vojislav Šešelj dao za Klan Kosova:


Popularnost Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića naglo opada

“Vratićemo se izborima, a političku borbu osvojićemo političkim sredstvima. Cilj nam je da iznudimo vanredne parlamentarne izbore,” rekao je Šešelj u ekskluzivnom intervjuu za Klan Kosova. Govorio je o naglom padu popularnosti Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, o obmani njihovog biračkog tela.

“Obećavao je (Aleskandar Vučić, prim. red.)  bolji život, veće plate i penzije. Da je rekao ljudima na početku da će plate i penzije biti manje, niko ne bi glasao za njega,”  rekao je Šešelj i dodao da Vučić kontroliše “sve srpske medije”, te da on “diktira kako će novinari izveštavati.”

Šešelj je ponovio da on u njima vidi izdajnike, da su sklopili savez sa zapadnim silama da priznaju nezavisnost Kosova, a da ih je Zapad za uzvrat doveo na vlast. Podsetio je na incident kada su iz Brisela Nikoliću čestitali pobedu na pretposlednjim izborima, već u 17 časova, dok su izbori još uvek trajali.

“Više su Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić za nekoliko dana uradili po pitanju izdaje Kosova, nego što je Boris Tadić za deset godina," rekao je Šešelj albanskom novinaru.

On se osvrnuo i na briselske sporazume, rekavši da oni nisu obavezujući ni za jednu buduću vladu.

"To nisu ratifikovani sporazumi. Oni nisu prošli kroz Skupštinu, nijedna buduća vlada nije dužna da ih sprovede, za njih nema pravne osnove. Mi ćemo oboriti ovu vlast i dovešćemo u pitanje ove sporazume," rekao je Šešelj.

1000 srpskih vojnika i policajaca se mora vratiti na Kosovo i Metohiju

Šešelj veruje da će radikali preuzeti vlast i da će Srbija ponovo uspostaviti teritorijalni integritet na Kosovu, ali da se radikali istovremeno zalažu za normalizaciju odnosa.

"Mi hoćemo normalizaciju odnosa, ali nećemo ništa što dovodi u pitanje srpski teritorijalni integritet. Mi ćemo se vratiti na Kosovo, s vojskom, ili bez vojske. Želimo mirnim putem da se vratimo. Rezolucija 1244 garantuje Srbiji da će se na Kosovo vratiti 1000 vojnika i policajaca, i mi ćemo prvo na tome insistirati, a sve ostalo po potrebi,"  rekao je Šešelj i naveo na čemu će radikali insistirati:

"Insistiraćamo da sve državne granice na prelazima drži policija Republike Srbije. Insitiraćemo da obeležja državnog suvereniteta Srbije budu poštovana širom Kosova, a o stepenu autonomnih prava, o tome možemo da razgovaramo. Mi ne mislimo da diramo u albanske kulturne institucije, mi ne želimo da diramo u albanski politički život, mi ne želimo da diramo u albanske političke procese. Dakle, mi smo za demokratsku  opciju, uz očuvanje granica Srbije," naglasio je Šešelj. 

Na opasku da bi dolazak policije i vojske na Kosovo značio novi rat, Šešelj kaže:

"Ako to znači novi rat, onda računajte na novi rat, ali srpska vojska se kad-tad mora vratit na Kosovo i Metohiju."
 
Dodao je i da se on "sprema" da "uskoro dođe" u Prištinu i ostale gradove na Kosovu, u koje je "uvek slobodno išao."
 
"…Ali su mi (srpske vlasti, prim. red.) izdali rešenje da ne mogu da se krećem sa ličnom kartom, ni po Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, pa ni po Kosovu i Metohiji. Svuda gde građani  mogu da idu sa ličnim kartama, ja ne mogu," rekao je Šešelj i dodao da su sva njegova građanska prava brutalno ugrožena u Srbiji.
 
Ipak, dodao je i da će na Kosovo ući preko "kozjih staza", a na pitanje da li će ići u Kosovsku Mitrovicu, Šešelj kaže:
 
"I u Mitrovicu, i u Prištinu, i Gnjilane, i Peć…Uvek sam tamo slobodno išao, pa sam se slobodno kretao, mogu i da me ubiju, ali ja od toga neću odustati." 
 
Kosovo nikada neće biti stvarno nezavisna država

Na pitanje šta misli o nezavisnoj  državi Kosovo, Šešelj je rekao:

“Ja mislim da Kosovo nikada neće biti stvarno nezavisna drzava. Kosovo mora ostati u sastavu Srbije. Naravno, odnos snaga na današnjoj svetskoj političkoj sceni ide u prilog onih zemalja koje žele da Kosovo otcepe od Srbije. Ja znam da  veliki broj zemalja je priznalo nezavisnost Kosova, ali se sve može vratiti u pređašnje stanje. Vi znate  koliko je zemalja priznalo nezavisnost bivše španske kolonije Rio de oro, pa je naknadno to priznanje povučeno; pa je Rio de oro sastavni deo Maroka. Mi smatramo da srpski narod nikad ne sme da ostane bez Kosova i Metohije, a naravno tamo garantujemo miran život svih građana Srbije koji poštuju srpski Ustav i srpski teritorijalni integritet.”

Po njegovom mišljenju, dolazi do "nove raspodele karata" na međunarodnoj političkoj sceni i procesi u vezi sa Kosovom će se promeniti. On je priznao da Albanci u ogromnoj većini smatraju da su oni uspeli u stvaranju nezavisne države, što u njihovoj svesti opravdava njihovu borbu.

"Ali treba da znate – ništa na ovom svetu nije večito. Opet će doći do mešanja karata na međunarodnoj sceni i opet će se dovesti u pitanje sve ono što je nasiljem postignuto. A vi znate da je Kosovo oduvek bilo u srpskoj državi, da je cela Albanija bila u srpskoj državi, da su Albanci s ponosom sa kolena na koleno prenosili da su oni uvek bili pod srpskim kraljevima i pre Nemanjića i pod Nemanjićima. I još jednu stvar, u srednjevekovnoj državi Nemanjića, Albanci su imali privilegovan položaj zahvaljujući tome što su bili dobri borci, nisu imali nikakvih kmetovskih obaveza – imali su privilegije u tom smislu i to je u albanskoj nacionalnoj tradiciji sačuvano," smatra Vojislav Šešelj.

O Rugovi i nastojanjima da se mirnim putem reši srpsko-albanski sukob
 
Šešelj je više puta tokom intervjua ponovio da radikali nisu želeli rat, i da je Rugova bio pristalica miroljubive opcije koja nije uspela.
 
"Treba imati u vidu da je on ipak bio pristalica jedne miroljubive opcije u kojoj nije uspeo do kraja da se održi i na žalost, došlo je do tog rata. Kada smo mi – srpski radikali bili u vladi Srbije, mi smo neprekidno insistirali da se drže pregovori. Naša je delegacija neprekidno putovala za Kosovo i Metohiju i u Prištini uzalud čekala albanske pregovarače. Mi smo hteli da se nađe mirno rešenje koje će zadovoljiti maksimum interesa Albanaca i maksimum interesa Srbije kao suverene države.
 
"Ako je bilo incidenata u Hagu, bilo je među samim Srbima, a između Srba i Albanaca nikada"
 
A na pitanja da li poznaje aktuelne kosovske vođe i kakav su imali međusoban odnos u Hagu, Šešelj je rekao da ne poznaje lično Tačija, ali poznaje njegovog zamenika, potpredsednika Limaja, i da je upoznao u Hagu Ramuša Haradinaja i još nekoliko Albanaca koji su bili optuženi za ratne zločine, ali je upoznao i "neke koji su bili osuđeni za nepoštovanje Haškog tribunala. To su bili Haračija i Morina".
 
"Pa čisto ljudski, korektan. Nikada među nama nije bilo nikakvih sukoba. Svi smo i tamo živeli u ubeđenju da smo se borili za svoj narod, za interese svoje nacije i apsolutno nikada ni jednog incidenta nije bilo na relaciji između Srba i Albanaca. Ako je bilo incidenata, bilo je među samim Srbima, a između Srba i Albanaca nikada,"  opisao je Šešelj atmosferu iz Haga.
 
Još jednom je u intervjuu ponovio da se dobrovoljno ovoga puta neće vratiti u Tribunal, već to mogu samo Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić da učine na silu.
 
"Moraće opet da me nose rukama i da me ubace u avion," rekao je Šešelj.
 
Pogledajte video zapis čitavog intervjua Vojislava Šešelja za Klan Kosova:

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.