Poslanici Pokreta socijalista pridružili se opoziciji u bojkotu rada Skupštine Kosova

Poslanici Pokreta socijalista i predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović iz poslaničke grupe Srpske liste danas su se "mimo preporuka iz Beograda" pridružili albanskim opozicionim partijama u bojkotu rada Skupštine Kosova, rečeno je KoSSevu u Srpskoj listi.

Četiri poslanika Srpske liste iz Leposavića – članovi Pokreta socijalista i predsednik Samostalne liberalne stranke, Slobodan Petrović, bojkotovali su današnju sednicu parlamenta na kojoj je trebalo da se raspravlja o Zajednici srpskih opština i sporazumima koje su premijeri Aleksandar Vučić i Isa Mustafa dogovorili 25. avgusta u Briselu.

Pročitajte još: 

Šef poslaničke grupe liste "Srpska": Bojkot sednice zbog incidenta sa slikom


Na sednici bili Stojanović, Jevtić i Marić 

Kosovska skupština je nakon prekida sednice saopštila da je Srpska lista bojkotovala rad Skupštine.

"Danas Skupština Republike Kosovo nije mogla da nastavi redovnu sednicu zbog bojkota opozicionih stranaka i Srpske liste," navodi se u saopštenju Skupštine Kosova na njenoj zvaničnoj Internet stranici. 

Međutim, kako je izvestio novinar RTK2 sa sednice Skupštine, u sali je, od 11 poslanika Srpske, bilo prisutno njih četiri, dok se u tekstu navode imena i prezimena tri predstavnika Srba u Vladi. 

"Sednici prisustvuju ministri Dalibor Jevtić i Ljubomir Marić, kao i zamenik premijera Branimir Stojanović," izvestio je RTK2. 

Koordinator Srpske liste, Branimir Stojanović, izjavio je Tanjugu da je nepojavljivanje poslanika iz redova Pokreta socijalista na sednici na kojoj je trebalo da se raspravlja o ZSO "udar na državnu politiku" Srbije.

"Oni su to učinili suprotno preporukama Beograda i dogovorima u okviru Srpske liste, čime su se poslanici Pokreta socijalista nedvosmisleno izjasnili protiv ZSO-a i postignutih sporazuma Vučića i Mustafe," rekao je Stojanović, dodavši da je njihovo uskraćivanje podrške formiranju ZSO-a i sporazumu premijera Vučića i Mustafe uzrokovano "borbom za fotelje".

Na današnjoj sednici, koja je prekinuta zbog ispada poslanika tri albanske opozicione partije, u poslaničkim klupama su ostali poslanici Srpske liste, predstavnici Srpske napredne stranke i samostalni poslanici iz ove poslaničke grupe.

KoSSevu je u Kancelariji za Kosovo i Metohiju potvrđeno da je "stav Beograda da politički predstavnici Srba u privremenim institucijama samouprave u Prištini treba jedinstveno da podržavaju formiranje ZSO-a i deluju koordinirano sa politikom Vlade Srbije."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.