Ana Brnabić stigla u Kosovsku Mitrovicu

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, upravo je stigla u zgradu Multimedijalnog centra u Kosovskoj Mitrovici, čime je započela svoju prvu jednodnevnu zvaničnu posetu Severu Kosova. 

Pri dolasku u Mitrovicu srpsku premijerku pratio je veliki broj službenih vozila pod rotacijom, na kojima su državni simboli na tablicama prelepljeni nalepnicama, osim onih sa oznakama RKS.

Osim Brnabić, kako je i najavljeno, tu su i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković i direktor za IT i eUpravu, Mihailo Jovanović.

Brnabić su na najavljenoj lokaciji čekali predstavnici Srpske liste – potpredsednik te stranke Igor Simić, predsednik Goran Rakić, a tu su i načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga, Vučina Janković, gradonačelnik Zubinog Potoka, Srđan Vulović, gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević, gradonačelnik Zvečana, Dragiša Milović i gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić. Tu je i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić.

Osim zvaničnika lokalnih samouprava, srpsku premijerku ispred Multimedijalnog centra čekalo je oko 1,000 ljudi.

Prisutan je i veliki broj medijskih ekipa, kako onih iz Beograda, tako i iz Prištine, ali i lokalnih medija na srpskom jeziku.

Na gotovo svakom uličnom svetlu vijori se srpska zastava, a pojedini prisutni uz zastave drže i transparente sa porukama dobrodošlice: „Mi imamo jednu premijerku, Anu Brnabić“, „Naša Premijerka Ana Brnabić“, „Neka svako zna da je jedna premijerka Ana“, „Dobrodošli na svetu srpsku zemlju Kosovo i Metohiju“ i ostalo.

Iako se srpska premijerka prethodnih dana našla na meti kritika, jer u sklopu svoje posete nije planirala odlazak u opštine južno od Ibra gde živi većinski srpsko stanovništvo, jedna od poruka na transparentima glasi i: „Centralno Kosovo, Pomoravlje, Metohija i Štrpce – Uvek uz Vladu Republike Srbije i predsednika A. Vučića!“. 

Duž ulice u špaliru u belim majcama, raspoređeni su mladići.

Neposredno pre njen dolazak, nebo iznad Kosovske Mitrovice obletao je helikopter.

Istovremeno, na samim ulicama grada, a naročito u okolini ustanove u kojoj se Brnabić trenutno nalazi primetan je veliki broj pripadnika Kosovske policije.

Kako javlja prištinski Kallxo, pojačane policijske snage Kosovske policije bile su i na prelazu Jarinje, preko kog je Brnabić doputovala.

Uz specijalne jedinice, provere na terenu su vršile i ekipe K-9, odnosno jedinica sa psima.

Oni će se, kako je i potvrđeno saopštenjem iz KP, pobrinuti za obezbeđivanje bezbednosti i održavanje javnog reda i mira pre, a i tokom posete srpske premijerke.

„Kosovska policija će omogućiti slobodno kretanje službene pratnje i obezbeđivanje trase njihovog kretanja“, naveli su.

Stoga, kako dodaju, tokom boravka Brnabić u Mitrovici, pojedini putevi u gradu će biti, u kratkim vremenskim intervalima, blokirani.

Istovremeno, ispred zgrade Multimedijalnog centra u Kosovskoj Mitrovici nalazi se i jedno vozilo karabinjera.

Prema najavi Kancelarije za KiM, predsednica Vlade Srbije, će nakon Mitrovice obići manastir Banjska u opštini Zvečan, a potom odlazi u Leposavić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.