Spirić: Nema ponosnijeg i lepšeg dana, nego kada je premijer naše države sa nama

 

FOTO: KoSSev

Nema ponosnijeg i lepšeg dana, nego kada je premijer naše države sa nama, ovim rečima je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić pozdravio Anu Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, boravi u zgradi Multimedijalnog centra u Kosovskoj Mitrovici, čime je započela svoju prvu jednodnevnu zvaničnu posetu Severu Kosova.

Osim Brnabić, kako je i najavljeno, tu su i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković i direktor za IT i eUpravu, Mihailo Jovanović.

Njenim dolaskom je zvanično otvoren interaktivni i multimedijalni kulturni centar, koji se nalazi u neposrednoj blizini gradskog hrama Sv. Dimitrije. Inače, ovo je jedna od neuspelih investicija bivše vlade DSS kada je planirana seminarija koja nije završena.

Jovanović je naznačio da je ovo prilika da se vidi šta je to srpska vlada uradila kada je u pitanju digitalizacija u većinski srpskim sredinama na Kosovu.

Kaže da zahvaljujući koordinacionom telu vlade kojim predsedava Brnabić, dve su kancelarije združeno uspostavile dva multimedijalna interaktivna centra – jedan u Kosovskoj Mitrovici, a drugi u Gračanici.

„Ta dva centra su praktično digitalna osnova, vrpca da uradimo sve ono na Kosovu i Metohiji što imamo u ostatku Srbije. To znači da sada i ovde – u srpskim opštinama možemo da razvijamo softvere elektronske uprave i da građani imaju istu onu korist, kakvu imaju ostali građani u Srbiji, da ne budu kuriri koji idu od šaltera do šaltera. Takođe, ovde sada možemo da koristimo i sve one softvere koje deca u osnovnim i srednjim školama u Srbiji rade, to znači da i deca na Kosovu i Metohiji neće zaostajati u učenju programskih jezika i učenju svih ostalih digitalnih sadržaja koje rade deca širom Srbije. Ovo je prilika da studenti ovde imaju digitalni sadržaj i elektronsku biblioteku i dostupnu elektronsku literaturu za svoje studije. I najzad očekujemo da će i ovde započeti razvoj IT inovacija i da će neki novi klinci zahvaljujući ovim novim multimedijalnim centrima, raditi na razvoju digitalnih portala gde ćemo moći zajednički da promovišemo kultirno nasleđe Kosova i Metohije“.

Njena poseta je dodatni motiv i ohrabrenje Srbima da „ostanu i opstanu na ovim prostorima“, kazao je Spirić u pozdravnoj reči.

„Sam dolazak nosi jasnu poruku, poruku mira, tolerancije, a pre svega poruku za napredak i opstanak ovdašnjeg naroda na ovim prostorima“, naglasio je domaćin.

Tvrdi da su građani Kosovske Mitrovice i srpski narod na Kosovu odlučni u jednom: „Odavde ne idemo nikud“.

Dodajući da upravo dolazak sprske premijerke to potvrđuje, naglasio je da je Kosovska Mitrovica „jedno veliko gradilište“ i to zahvaljujući srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću koji je danonoćno sa srpskim narodom, sa predsednicom vlade, direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju kao i Srpskom listom, a u u stvaranju boljih prilika.

Jedna od tih boljih prilika, pored otvaranja škola, obdaništa, univerziteta, izgradnje zgrada za mlade parove jeste i multimedijalni interaktivni centar.

Centar ima za cilj intelektualni i informativni razvoj srpske omladine, da ona ni u kom smislu ne zaostaju, naznačio je i Spirić, kao i ministar Jovanović, poručujući na kraju:

„I zasigurno neće. iza nas je država Srbija, vlada i Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Opstajemo da trajemo jer dok imamo našeg predsednika Aleksandra Vučića, dok imamo premijerku Anu, nemamo čega da se bojimo, živela Srbija, živeli!“

Šta je kazala Ana Brnabić i samu posete premijerke pratite u posebnim vestima:

Ana Brnabić stigla u Kosovsku Mitrovicu

Brnabić u Kosovskoj Mitrovici: Uvek ćemo biti uz narod na Kosovu, došla sam sa porukom miraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.