Porodica ubijenog aktiviste LDK Tačiju: Nećete se spasiti od Specijalnog suda

Izvor: Insajderi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik Hašim Tači je pre tri godine, odao počast i proglasio mučenikom nacije ubijenog aktivistu LDK Hakija Imerija. Isto je učinio i na Imerijevom grobu, u šta je Tači morao da ubedi njegovog brata, Imera Imerija, iako je on više puta optuživao Tačija da je umešan u ovo ubistvo. Po Imerijevim rečima, Tači se zakleo u 124 starca da nisu ubili njegovog brata. Međutim, uža porodica Hakija Imerija nikad nije prihvatila „Tačijevo oslobođenje od krivice“; oni su više puta tražili pravdu za Imerija. U javnom pismu danas, na 20. godišnjicu njegove otmice, obratili su se Hašimu Tačiju rekavši da neće moći da se spasi Specijalnog suda.

Porodica kosovskog aktiviste Demokratskog saveza Hakija Imerija, koji je ubijen 2. novembra 1999. godine, javnim pismom, zatražila je da se njegove ubice osude. Oni optužuju predsednika Hašima Tačija da je umešan u kidnapovanje i ubistvo Imerija, i kažu  da on neće moći da se spasi Specijalnog suda.

„Očekujemo razvoj događaja koji će nam doneti budućnost, iako mogu da postoje i scenariji za eskalaciju situacije kada se zna da će se lideri organizovanog kriminala u budućim procesima suočiti sa svojom bogatom kriminalnom prošlošću“, piše u ovom pismu uže porodice Hakija Imerija.

Prema njihovim rečima, ubistvo Hakija Imerija počinili su ljudi iz ŠIK-a, organizacije koja je imala dobro poznatu komandnu strukturu.

„Atentat se desio u okviru mandata Privremene vlade Hašima Tačija, a naša jedina sreća je da je ovaj zločinački režim obuhvaćen mandatom Specijalnog suda, i nadamo se da će za rezultat imati pravdu koja se do sada zaobilazila, manipulisalo sa njom i prikrivala, sa namerom da se ne rasvetli istina, jer će istina staviti lisice vođama političke mafije koje bi uskoro mogli da budu optuženi za zločine nad Albancima od strane Tužilaštva specijalizovanih veća sa sedištem u Hagu“, piše u pismu.

Kako pišu članovi porodice Hakija Imerija, oni su više puta doživljavali značajno političko nasilje, za koje kažu da je dolazilo od političkih lidera koji sebe nazivaju „političkim direktorima, oslobodiocima, iako je istina da su dokazali da jesu i grabljivci“.

Na 20. godišnjicu njegovog ubistva, kažu da im je i dalje teško jer pravda nije izvršena. U međuvremenu, potez Hašima Tačija da ode u kuću kako bi bio aboliran od optužbi nije bio slučajan.

„Protekle su gotovo dve decenije od ubistva, a lider PDK Hašim Tači se nikada nije javio čak ni da izrazi saučešće, jer je njegov učitelj i razredni starešina ubijen. Nakon ovog dugog perioda, jednog dana, on je ‘iznenada’ odlučio da dođe kod nas“.

„22. novembra 2016. došao je u našu kuću, u selu Vojnik, u pratnji dve osobe. Ovaj dolazak nije bio slučajan, pripremljen je s jedinom svrhom i motivom – da se oslobodi ovog zločina i da krivicu prebaci na druge, svoje drugove“.

„Došao je u 19 sati i ostao do 21:30. ‘Prao se’ i ‘ispirao’ da nije umešan u to ubistvo, već njegovi drugovi. Zašto duže od jedne decenije nije mogao da se seti ni nas živih ni svog ubijenog učitelja, a potom je odjednom Hašim Tači odlučio da se razjasni s nama?“, piše u pismu porodice Imeri.

Prema njihovim rečima, njegova „poseta“ biće razjašnjena u budućnosti.

„Bavili smo se i bavićemo se onoliko koliko možemo rasvetljavanjem ubistva našeg voljenog Hakije. Sarađivaćemo sa Specijalnim većima i nadamo se da će Specijalni sud dati epilog ovom slučaju, ali i mnogim drugim slučajevima koje međunarodna i kosovska pravda nisu i nikada neće osvetliti“.

„Nakon što nas je posetio, Hašim Tači je javno pozvao tužioca Ljumezija da istraži i rasvetli politički motivisana ubistva, znamo da je to učinio tako neubedljivo, da ubedi i manipuliše mnjenjem da Hašim Tači nije umešan u organizovanje sistematski politički motivisanog nasilja, protiv zločina i traži rasvetljavanje političkih ubistava. Ima onih koji čak veruju u njegove lažne i obmanjujuće izjave…“, piše u pismu.

Prema rečima njegovih rođaka, 22. novembra 2016. godine jezivi zločin potvrdio je i sam Tači koji je „po dolasku u našu kuću da nam kaže ko je nalogodavac i ko su ubice, u stvari, svedočio protiv sebe“.

„Imao je nameru da (dez)informiše kako bi se izuzeo iz epicentra tragičnog događaja 2. novembra. Njegov zahtev da dobrovoljno svedoči protiv svojih drugova o slučaju Hakija prihvaćen je, ali njegovo svedočenje je podmuklo, varljivo, čak lažno i kao takvo ćemo ga zauvek tretirati.“

Tačijeva poseta članovima porodice pokrenula je unutrašnje sukobe.

„Prošle su tri godine otkad smo dobili teške vesti. Prošle su tri godine od kada su se pokrenuli unutrašnji sukobi sa kojima se i danas suočavamo. Prošle su tri godine od kada se Tačijev specijalni rat protiv naše porodice nije zaustavio i protiv ovog scenarija tražimo pomoć Specijalizovanih veća, jer je država Kosovo zarobljena i borba protiv porodica žrtava ŠIK-a se latentno podstiče,“ navodi se u pismu.

„Nećete pobediti u ovom specijalnom ratu, gospodine Tači, iako ste ga stavili u službu, zloupotrebljavajući službene mehanizme u lične svrhe, da biste potčinjavali našu porodicu i dalje. Sada si čovek koji je otvorio još veće račune, od 2016. na ovamo. Dokazi od 22. novembra 2016. neće biti zloupotrebljeni i prema njima će se postupati s posebnom pažnjom“, navodi se u porodičnom pismu.

Novine Insajderi su pre tri godine pisale kako će predsednik Tači odati počast i Hakija Imerija proglasiti mučenikom nacije.

Predsednik Tači, zajedno sa opštinom Srbica, odao je počast selu Turićevac u Srbici, uz spomen akademiju u čast Hakija Imerija.

Iako je godinama Tačija i Kosovsku obaveštajnu agenciju brat Hakija Imerija smatrao odgovornim, da su umešani u ubistvo ovog aktiviste, Imeri je povukao optužbe nakon što je rekao da se predsednik zemlje „oprao“ tako što se zakleo u 124 staraca da on nema nikakve veze sa ubistvom.

„Uvek sam ga optuživao …, zaključio sam da me je napustio (Tači) … Pozvao me je da istražim posleratna ubistva, tokom rata, pa čak i sa ponovnim otvaranjem Specijalnog suda, nešto se može očistiti“, rekao je Imeri.

Početkom ove godine, Specijalni sud pozvao je Imera Imerija na razgovor u vezi sa ubistvom njegovog brata 1999. godine.

U pismu koje je objavio Insajderi rečeno je da se Imeri morao pojaviti u Hagu na ispitivanje 21. januara.

„Sudska pozivnica traži da se lično pojavite na ispitivanju u Hagu u Holandiji, na zadati datum i vreme. Nepoštovanje ove naredbe može se kazniti novčanom kaznom i zatvorom“, piše u pozivu Specijalnog suda.

Imeri je Insajderiju rekao da ne želi da saopšti informacije o tom pitanju, ali da je spreman da odgovori sudu.

„Nema datum, nisu mi rekli, samo su rekli da bi me mogli pozvati. Nisam dobio poziv, ali to su moje stvari. Ovo su moji poslovi, istražne stvari, ne moram da vam kažem jer sam se dosta bavio novinama, medijima, nikada mi niko nije ništa pomogao“.

„Ja ništa javno ne objavljujem, kada dobijem poziv otići ću, naravno da ću se odazvati, da ću se pridržavati svojih reči koje sam izgovorio, ništa se kod mene neće izneveriti“, rekao je.

Danas je prošlo 20 godina od kako je Haki Imeri kidnapovan jednim vozilom koje je bilo u vlasništvu jedne organizacije u selu Buroj, a dan kasnije je ubijen u selu Ačarevo.

Ubistvo Hakija Imerija označava se kao prvo političko ubistvo na posleratnom Kosovu.

Pročitajte još:

Specijalni sud pozvao na ispitivanje brata ubijenog aktiviste LDK koji je za ubistvo sumnjičio Hašima TačijaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.