Poreska uprava Kosova za 20 godina prikupila preko 4 milijarde evra

FOTO: Iljir Murtezaj/PUK

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Poreska uprava Kosova obeležila je svoju 20. godišnjicu. Generalni direktor PUK-a Iljir Murtezaj naglasio je da je tokom ove dve decenije ova institucija sakupila 4 milijarde evra poreza i preko milijardu evra penzionih doprinosa, piše „Zeri.info“.

„Kao rezultat profesionalnog rada sa integritetom, efikasnošću i transparentnošću, PUK je uspeo da prikupi četiri milijarde 707 miliona evra poreza i milijardu i 797 miliona evra penzijskih doprinosa za ovih 20 godina. Ukupni prikupljeni prihod je 6 milijardi i 504 miliona evra“, rekao je on.

Glavno dostignuće za PUK, prema Murtezaju, jeste elektronski sistem koji je pomagao u plaćanju poreza i penzionih doprinosa.

„PUK je razvio funkcionalnu organizacionu strukturu. PUK je stvorio elektronski sistem preko koga je moguće prijavljivati i plaćati poreze i doprinose za penzije. Za PUK, ovaj sistem je smanjio prikupljanje dokumenata, troškove poslovanja, troškove obrade i održavanja poreskih ugovora. Iako je istovremeno za poreske obveznike uštedeo vreme, smanjio je greške u prijavama poreza i doprinosa za penzije i olakšao prijavljivanje i plaćanje“, rekao je Murtezaj.

S druge strane, predsednik Hašim Tači opisao je uspehe koje je danas postigao PUK kao „kolosalne“, prenosi Zeri.info.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.