MSP Rusije: Post-izborni haos i borba za vlast se nastavljaju na Kosovu

FOTO: Ruski MSP

Post-izborni haos i borba za vlast nastavljaju se na Kosovu, ocenilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova, a pobedu Samoopredeljenja videli su kao pobedu „nacionalista sa radikalnim stavovima“. Planovi za stvaranje kosovske vojske predstavljaju ozbiljnu pretnju regionalnoj bezbednosti, na brifingu su poručili u ruskom MSP-u, spominjući još Bondstil i specijalni sud u Hagu.

Trenutno ne postoji adresa sa kosovske strane sa mandatom da nastavi dijalog sa Beogradom, ovako u Moskvi vide trenutnu situaciju po pitanju srpsko-albanskog dijaloga.

„Dijalog pod okriljem Evropske unije ne funkcioniše dugo vremena. Potencijal EU za posredovanje u velikoj meri je obezvređen. Brisel već duže vreme nije bio u stanju da utiče na kosovare i primora ih na razuman konstruktivan pristup u pregovorima sa Srbijom“, smatra rusko ministarstvo spoljnih poslova.

„To se može videti na primeru još uvek postojećih 100% antisrpskih diskriminatorskih taksi koje su kosovske vlasti uvele u novembru 2018. godine. Pored toga, Priština je od aprila 2013. sabotirala ispunjenje preuzetih obaveza od EU na uspostavljanju punopravne zajednice srpskih opština, sa značajnim izvršnim ovlašćenjima kojima bi se obezbedili interesi kosovskih Srba“.

„S obzirom na radikalne stavove nacionalista koji su pobedili na oktobarskim izborima, pregovaračka klima se verovatno neće poboljšati“, istakli su u MSP, odgovarajući na novinarsko pitanje kako vide situaciju na Kosovu.

Za rusku vladu, pretnju predstavljaju i planovi na transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, i to po regionalnu bezbednost.

„Smatramo da planovi za stvaranje ‘kosovske vojske’ koje podržavaju vodeće zemlje NATO-a predstavljaju ozbiljnu pretnju regionalnoj bezbednosti. Ovo je grubo kršenje odredbi Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja sadrži zahtev da se demilitariziraju sve oružane grupe kosovskih Albanaca, omogućavajući da na Kosovu borave isključivo multinacionalni kontingenti“.

I dok sa američke i zapadnoevropske strane stižu optužbe na račun delovanja tzv. ruskog humanitarnog centra u Nišu, koji vide kao skrivenu rusku vojnu bazu, slične optužbe druge strane su na račun Bondstila.

Rusi kažu da će nastaviti da skreću pažnju svojim zapadnim partnerima na „neprozirnu aktivnost vojne baze Bondstil“, u koju su svojevremeno snage bile raspoređivane „u okviru mirovnih aktivnosti na sprovođenju rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN“, ali da je trenutno ona „formalno i zapravo postala američki objekat“.

Od suda u Hagu u kojem se „istražuju zločini OVK“ očekuju da ubrzo započne sa „pravim poslom“.

„Svi koji su krivi za teška krivična dela (uključujući ubistva radi vađenja organa), koje je svojevremeno otkrio izvestilac Saveta Evrope D. Marti, moraju se suočiti sa pravdom i biti kažnjeni odgovarajućom kaznom – bez obzira na njihov trenutni položaj“.

Konačno, rusko ministarstvo spoljnih poslova ponovilo je i svoj raniji stav kada je u pitanju budućnost Kosova.

„Ruska pozicija o Kosovu je dobro poznata. Podržavamo postizanje održivog i obostrano prihvatljivog rešenja Beograda i Prištine na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN-a. Ono se mora uskladiti sa međunarodnim pravom i dobiti saglasnost Saveta bezbednosti UN-a, jer se tiče međunarodnog mira i bezbednosti“.

Podržaće svoje partnere iz Srbije da donesu odluku koja će odgovarati „samim Srbima“.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.