Poreska uprava Kosova prikupila 243 miliona za pet meseci

FOTO: Gazeta Express

Izvor: Insajderi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Direktor Poreske uprave Kosova, Iljir Murtezaj, izjavio je da je ova institucija tokom prvih pet meseci 2021. godine uspela da prikupi oko 243 miliona evra, pri čemu je, u poređenju sa istim periodom prošle godine, sakupljeno oko 57 miliona evra više akumuliranih prihoda, piše Insajderi.

Murtezaj je objasnio zašto je prikupljeno oko 24 miliona evra više nego što je bilo planirano za ovaj period.

„Tokom petomesečnog perioda ove godine možemo reći da smo se vratili u normalu kada je reč o plaćanju poreza, gde dosadašnji učinak pokazuje da pratimo izuzetno dobar trend, i da smo uspeli da prikupimo oko 243 miliona evra, što je dosta. U poređenju sa istim periodom prošle godine, ispada da imamo prikupljeno oko 57 miliona evra više prihoda. A ako uporedimo sa planom, imamo oko 24 miliona evra prikupljenih prihoda više od planiranih za ovaj period koji su bili predviđen u budžetu za godinu“, rekao je za EO.

Takođe, direktor PUK-a je najavio da ovaj vremenski period karakteriše porast od 27 procenata prometa, što iznosi 822 miliona evra.

„U odnosu na isti period 2020. godine imamo porast od oko 27 odsto prometa ili izražen u vrednosti od oko 822 miliona evra uvećanog prometa. To su indikatori koji čine da verujemo će ciljevi biti postignuti do kraja godine“, rekao je.

Sa druge strane, Murtezaj je ukazao na to da se preduzeća, zbog pandemije, i dalje suočavaju sa poteškoćama u ispunjavanju svojih obaveza prema PUK-u, ali da im je ova institucija izašla u susret u okviru zakonskih mogućnosti.

„Imamo poteškoća jer još uvek imamo preduzeća koja nisu uspela da se vrate u normalu. I dalje imaju poteškoće u likvidnosti i probleme sa sopstvenim poslovanjem, a istovremeno i sa porezima. Iz tog razloga smo se mi kao institucija od početka pandemije i prethodnih godina trudili da ih razumemo u okviru zakonskih mogućnosti i da im damo prostora tako da plaćanje poreza ne prouzrokuje bankrot preduzeća ili utiče na razvoj njihovog poslovanja. U ovim slučajevima zakon predviđa da kada preduzeća imaju finansijske poteškoće, programiranje duga, plaćanje neplaćene obaveze na rate. S tim u vezi, 2020. smo utrostručili planirani dug u odnosu na 2019. godinu “, rekao je.

Prema Murtezaju, iako su preduzeća imala priliku da ispune svoje obaveze odlukom da im se oprosti kazna za dug, malo njih je to učinilo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.