Kosovska policija demantovala medijske navode da je na Košarama postavljena srpska zastava

Foto: Instagram / karaula Košare

Beogradski mediji, javili su juče da je, uoči današnjeg obeležavanja 22. godišnjice završetka bitke na Košarama, na ruševini nekadašnje karaule, postavljena srpska zastava. Međutim, ove medijske navode, kasno sinoć, demantovala je Kosovska policija.

Da junaci epske bitke nikada neće biti zaboravljeni svedoči i fotografija koja je nastala nekoliko dana nakon 22. godišnjice okončanja sukoba na Prokletijama“ izvestio je sinoć Blic.

Ovaj medij pozvao se na Instagram stranicu posvećenu junacima sa Košara, koja je objavila fotografiju na kojoj se vidi srpska zastava koja se vijori na objektu nekadašnje karaule, među mnogim albanskim zastavama.

Da je srpska zastava postavljena, takođe je izvestila i Gazeta Express, pozivajući se na pisanje Blica.

Odmah potom je reagovalo „Udruženje ratnih veterana OVK“ u Peći, navodeći da je reč o „provokaciji Srbije“. Zatražili su ujedno reakciju i preduzimanje hitnih mera od strane Kosovske vlade i bezbednosnih institucija.

„Vlada i organi bezbednosti da preduzmu mere, da zauvek zaustave ove ružne pojave i kazne počinioce. Inače šta nam preostaje? Da odustanemo od ovog državljanstva koje imamo, jer se u državi koju smo izgradili ne osećamo sigurno“, poručili su iz ovog udruženja ujedno uputivši niz kritika na račun aktuelne vlade na Kosovu.

Međutim, kasno sinoć oglasila se i Kosovska policija koja je demantovala medijske navode.

Portparol kosovske policije, Daut Hodža (Hoxha), u odgovoru za prištinsku Kohu naveo je da su policijske jedinice izašle na lice mesta i da na ovom mestu nije bilo zastave.

Foto: Kallxo

Mediji su i prošle godine izveštavali o zastavama na Košarama, ali ne o postavljanju srpske, već skidanju albanske.

Večernje novosti pisale su oktobra meseca prošle godine o tome da je srpski sveštenik „iz okoline Beograda“, došao na Kosovo za Miholjdanske zadušnice i skinuo albansku zastavu, a da je potom bivši pripadnik „OVK“ na istom mestu postavio dve albanske zastave.

Upravo su ovi tekstovi bili povod za seriju negativnih vesti u kosovskoj štampi i reakciju javnosti.

Dimitrijević pisao UNS-u i NUNS-u: V. Novosti ugrozile bezbednost sveštenstva SPC i Srba na KiM

Prištinski mediji javili su da je Kosovska policija najavila da pokreće istragu i da će biti podneta tužba protiv srpskog sveštenika.

„Udruženje ratnih veterena OVK“ i tada je reagovalo, osudivši skidanje zastave i uputivši zahtev institucijama da reaguju.

Podsetimo, danas se u Srbiji obeležava 22. godišnjica završetka bitke na Košarama. Večeras će, tim povodom, u 20 časova u Kombank dvorani u Beogradu, biti održana komemorativna akdemija.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, danas je položio venac na Spomenik junacima sa Košara u Beogradu.

Bitka na Košarama između pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije i „OVK“ vođena je u periodu 9. aprila i 10. juna 1999. godine tokom NATO bombardovanja.

O bici na Košarama čitajte u posebnoj vesti: 22. godine od bitke za Košare: Jedna bitka, dva narativa

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.