Mustafa: Specijalni sud bi trebalo da istraži ubistva zvaničnika LDK

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa, rekao je da bi Specijalni sud trebalo da razmotri ubistva zvaničnika ove stranke.

Mustafa je u intervjuu za EkonomiaOnline rekao da ovaj sud nije osnovan na zahtev LDK.

„Mogu da kažem da Specijalni sud nije osnovan ni na zahtev LDK, ni na inicijativu LDK. Razlog za osnivanje suda bio je izveštaj koji je tada poslao Savet Evrope i to je postalo osnova zahteva za osnivanje suda. Sud ima vremenski period u okviru kojeg se bavi svim zločinima koji su počinjeni i verujem da bi u tom vremenskom periodu trebalo izvršiti preispitivanja ubistava zvaničnika, članova LDK i sva druga ubistva, zato što ne možemo reći da su neka ubistva važna, a neka beznačajna, jer sam sud ima ulogu da im nekako vrati ili da vratimo dug koji imamo prema žrtvama koje su pale kao predmet napada koji su se dogodili u tom periodu“, rekao je Mustafa.

U ovom intervjuu Mustafa je rekao da bi dijalog sa Srbijom trebalo da se završi uzajamnim priznanjem i da se ne menjaju granice.

„Uopšte ne bi trebalo da sedimo i razgovaramo o drugim stvarima. Do sada smo imali dosta razgovora o određenim pitanjima i videlo se da se oni ne završavaju i zaključićemo ovaj proces. Nastavljamo kao nezavisna država, sarađivaćemo sa svim zemljama Evropske unije, kako sa onima koje su nas priznale, tako i sa onima koje nisu, jer ih moramo ubediti da jednog dana priznaju Kosovo. Bilo bi vrlo dobro da završimo ovaj proces i postanemo članica Ujedinjenih nacija, a ne da imamo prepreke u međunarodnim komunikacijama, i unutrašnje prepreke, što se danas događa u opštinama koje se nalaze na severu zemlje“, rekao je Mustafa.

Specijalni sud izvršio je prva hapšenja lidera Oslobodilačke vojske Kosova. U optužnicama podginutim protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija takođe se pominju ubistva aktivista LDK.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.