Ponovno suđenje Oliveru Ivanoviću 24. marta

Ponovno suđenje lideru Građanske inicijative SDP, Oliveru Ivanoviću, počeće 24. marta u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici, iznošenjem uvodnih reči tužioca i odbrane, javio je Tanjug. Danas je, na pripremnom ročištu u Ivanovićevom predmetu, odlučeno i da će sudsko veće, pored predsedavajuće, Roksane Komše, činiti takođe EULEX-ove sudije iz Hrvatske i Slovenije.

Supruga Ivanovića, Milena Popović-Ivanović, potvrdila je za ovu beogradsku agenciju da su ročišta zakazana do kraja juna i da će ih sudsko veće održati ukupno 12, nakon čega će uslediti letnja pauza.

O sudskom procesu protiv Olivera Ivanovića, detaljnije čitajte na našoj tematskoj podstranici "Sudski procesi protiv Srba sa Severa"

Apelacioni sud u Prištini doneo je sredinom februara odluku da se suđenje Oliveru Ivanoviću vrati na ponovni postupak. Na ponovni postupak vraćen je samo deo optužnice koji se odnosi na dela iz 1999., za koja se Ivanović do sada teretio, dok je za dela iz 2000., potvrđena oslobađajuća presuda koju je prethodno doneo Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici. Međunarodno sudsko veće Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici mu je potom odredilo meru kućnog pritvora na dva meseca.  

Ivanović je uhapšen 21. januara 2014. godine, a 21. januara prošle godine osuđen je na devet godina zatvora, zbog "ratnog zločina" tokom 1999. godine. Njemu je suđeno po zajedničkoj optužnici prema kojoj se sudilo penzionisanom pukovniku MUP-a Srbije, Dragoljubu Delibašiću, Iliji i Nebojši Vujačiću, kao i Aleksandru Lazoviću, koji su oslobođeni.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.