Poništeni izbori u Partešu. Ponovo se glasa za gradonačelnika?

Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) poništio je rezultate izbora za gradonačelnika u opštini Parteš i naložio Centralnoj izbornoj komisiji da ponovi ovo glasanje. Panel je utvrdio, navodi se u odluci – da je lično kandidat za gradonačelnika u Partešu ispred Srpske liste, Dragan Petković, telefonom komunicirao sa "predstavnikom" lokalne menjačnice, kako bi raspodelio "sredstva građanima u zamenu za glasove", u iznosu od 30 do 50 evra. IPŽP je odluku doneo zbog "narušavanja integriteta izbora kao rezultat finansijske nagrade sa ciljem dobijanja podrške birača".

U odluci IPŽP-a se navodi da se rezultati poništavaju u biračkim centrima BC 3601d Donja Budriga, BC 3602d Parteš i BC 3603d Pasjane i podseća da opština Parteš ima samo ova tri biračka centra. I u listi CIK-a biračkih centara navodi se da ova opština ima tri biračka centra, odnosno BC 3601d Donja Budriga, BC 3602d Parteš i BC 3603d Pasjane.Snimak razgovora objavila je Radio Televizija Kosova pred same lokalne izbore, a potom su, zbog "davanja ili primanje mita" – privedeni J.M. i Š.N. iz Parteša. 

Panel je postupao po žalbi kandidata za gradonačelnika u Partešu ispred GI Narodna sloga, Nenada Cvetkovića, koji je tražio da se poništi izborni proces zbog "manipulacije i kupovine glasova od strane političkog subjekta Srpske liste".

Kao dokaze podneo je listu konačnih rezultata Centra za prebrojavanje i rezultate, CD sa audio snimkom, kao i štampane fotografije SMS poruka.

"Panel je utvrdio sa CD audio snimka da lično kandidat za gradonačelnika opštine Parteš, Dragan Petković, iz političkog subjekta Srpska lista – razgovara sa jednom osobom putem telefona o mogućnostima finansijske nadoknade biračima, od 30 do 50 evra po biraču, uz mogućnost da se ta ista finansijska sredstva vrate nudiocu tokom četvorogodišnjeg mandata, sa pravnim interesom," stoji u odluci IPŽP-a.

Navode da je, iz spisa Osnovnog tužilaštva u Gnjilanu, i utvrđeno da je Petković telefonom komunicirao sa radnikom menjačnice, odnosno, kako se navodi u odluci – "predstavnikom menjačnice u selu Parteš" N.Š. – o raspodeli novca:

"Takođe iz istog dopisa Osnovnog tužilaštva u Gnjilanu, panel je utvrdio da je lice, sa kojim je telefonski govorio kandidat za gradonačelnika Parteša, Dragan Petković, u fazi pretpretresnog postupka priznalo da je raspodelio 90 evra – tri osobe po 30 evra, u zamenu za glasove, ali bez spominjanja da li su za izbore, ili navodno u humanitarne svrhe."

"U ovom slučaju panel ocenjuje da iz same činjenice – o direktnom kontaktu kandidata za gradonačelnika, Dragana Petkovića, sa predstavnikom menjačnice, od kojeg traži da nagradi glasače sa po 30, ili 50 evra, a ta sredstva kandidat obećava da će nudiocu vratiti tokom četvorogodišnjeg mandata – rezultira da se uticalo na konačni rezultat. Posebno kada je u pitanju opština koja se sastoji od samo tri biračka centra, a te nepravilnosti nisu eliminisane od strane CIK-a, iako je ista bila javno upoznata putem RTK televizije, u slučaju objavljivanja rezultata za gradonačelnika, za lokalne izbore od datuma 22.10.2017," zaključuje se u odluci panela. 

Podsetimo, kosovski mediji su pre dva dana preneli i da je Sprska lista kažnjena sa 11.000 evra zbog "nedozvoljenih radnji tokom predizborne kampanje", a takođe po žalbi Cvetkovića.

Na kosovskim lokalnim izborima u Partešu je, prema rezultatima CIK-a, Dragan Petković iz Srpske liste dobio 1.571 glas, a Nenad Cvetković 1.059 glasova.

U nastavku poslušajte audio snimak koji je objavila RTK:

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.