Narodna stranka traži ocenu ustavnosti zakletve sudija

Narodna stranka Vuka Jeremića formirala je odbor za pravosuđe i saopštila da je prvi potez podnošenje inicijative za ocenu ustavnosti polaganja zakletve srpskih sudija na Kosovu. Narodna stranka smatra da je time narušen Ustav Srbije. 

Član predsedništva Narodne stranke Vladimir Todorić je rekao da su sudije koje su se zaklele Hašimu Tačiju "kosovske sudije" i da su se zaklele da će "sprovoditi zakone Republike Kosovo". 

"A šta je sa zakletvom koju su dali pre toga u Narodnoj Skupštini? Oni su prekršili tu zakletvu i sigurno će jednog dana odgovarati za krivično delo člana 307 Krivičnog zakonika – ugrožavanje teritorijalne celine i pokušaj pripajanja teritorije Republike Srbije tuđoj državi," dodao je Todorić. 

Rekao je i da se datum polaganja zakletve pomerio za posle lokalnih izbora, kako bi Srpska lista lakše pobedila.

Narodna stranka je pored ove inicijative najavila i druge. Jedna će biti za donošenje zakona o poreklu imovine, zakona o lustraciji, kao i za formiranje institucije specijalnog tužioca za visoku korupciju.

Borivoje Borović, takođe član predsedništva Narodne stranke, založio se da se javno komentarisanje nepravosnažnih poresuda vrati kao krivično delo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.