Jevtić sa Teodosijem o bezbednosti i obnovi objekata SPC na Kosovu

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić i episkop raško-prizrenski Teodosije sastali su se danas u prostorijama eparhijskog dvora manastira Gračanica, saopšteno je iz Jevtićevog ministarstva. Tema njihovog susreta bila je bezbednost na Kosovu kao i realizacija projekata obnove objekata i pomoći Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosovu.
 

Jevtić je, kako se navodi u saoštenju, vladiku Teodosija obavestio da je imao niz susreta sa predstavnicima međunarodnih organizacija i misija na Kosovu i da je svima njima preneo zabrinutost povodom poslednjih incidenata u povratničkim sredinama, kao i povodom onog koji se dogodio ispred manastira Visoki Dečani kada su uhapšena četvorica Albanaca kod kojih je pronađeno oružje i literatura islamističke sadržine.

"O pojavi ideje islamskog radikalizma se mora govoriti svuda i na svakom mestu. Potreba većeg angažovanja svih institucija je nešto što sam zahtevao jer pojava islamskog radikalizma veoma zabrinjava i ona se mora suzbiti," kazao je Jevtić tokom sastanka.

Tokom današnjeg sastanka, bilo je reči o i projektima obnove objekata Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

"Ministarstvo je spremno da, kao prethodnih godina, i ove godine na ovaj način pomaže, kako bi se osnažio duhovni povratak. Crkva je važna za naš narod, zato pomažemo da crkve ožive, " dodao je Jevtić.

Sa druge strane, episkop raško-prizrenski Teodosije zahvalio se Jevtiću na, kako je saopšteno, njegovoj predanosti, posvećenosti i interesovanju za opstanak Srba i svetinja na Kosovu. 

Na kraju susreta, Jevtić i vladika Teodosije dogovorili su se da se, kako navode iz Jevtićevog ministarstva, susreti slični današnjem, održavaju redovno kako bi se dobra saradnja između MZP-a i eparhije još više unapredila.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.