Poljoprivrednici blokiraju puteve, mlekarima otkazuju otkup, blokirana Ibarska

Ibarska magistrala kod Kraljeva i dalje je blokirana zbog protesta poljoprivrednika, a policija ne da da se traktorima uđe u grad, javlja reporter N1.

Uskoro će 24 sata kako je blokirana Ibarska magistrala na ulazu u Kraljevo.

Policija je okružila kružni tok i tu od juče u 13 sati ne dozvoljava poljoprivrednicima da idu dalje, navodi reporter N1.

Oni su, naime juče iz Mrčajevaca krenuli sa oko 50 traktora u protestnu vožnju i planirali su da se vrate pošto prođu kroz centar grada. Međutim, na ulazu u grad ih je sačekala policija.

I dalje nema zvaničnog saopštenja zašto je to urađeno, a nezvanično su poljoprivrednicima objašnjavali da je to zato što bi napravili velike gužve i oštetili automobile jer su uzane ulice.

Poljoprivrednici su na kružnom toku ostali čitave noći i najavili su da se neće pomeriti.

Neki su u toku noći morali da napuste blokadu da bi nahranili stoku i pomuzli krave.

U toku noći su im se priključili poljoprivrednici iz okolnih sela.

Poljoprivrednici drugi dan zaredom u više gradova Vojvodine i centralne Srbije mehanizacijom blokiraju puteve. Kažu da će na protestu biti do ispunjenja zahteva.

 Reporteri N1 prenose da su u toku blokade u Požarevcu i Bogatiću. Poljoprivrednici iz Novog Sada organizovali su protestnu vožnju do Banovine, a za popodne planirana je blokada. Neizvesna je blokada kod Pančeva, policija traži da se poljoprivrednici solidarišu s decom pošto je veliki broj policajaca u školama i proverava dojave o bombama.

Odluka da se izađe na proteste usledila je nakon što sedam udruženja iz različitih krajeva Srbije nije uspelo da postigne dogovor sa premijerkom Anom Brnabić, a potom odbilo poziv na sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Poljoprivrednici traže povećanje subvencija po hektaru obradive površine, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara kao i minimalnu otkupnu cena mleka od 78 dinara po litru plus prihod na dodatnu vrednost (PDV).

Na listi zahteva je i da se na dizel ne obračunavaju akciza i PDV, da se uvede prelevman (zaštitna taksa) na mlečne proizvode koji se uvoze iz Evropske unije i država potpisnica sporazuma CEFTA kao i da se trenutna subvencija po kravi od 30.000 dinara uveća za 10.000 dinara.

Podsećamo, jedan od privrednika, Mileta Slankamenac iz sela Gospođinci kod Žablja, preksinoć je imao neprijatnosti zbog najavljenih protesta.

Policija zaustavila poljoprivrednike ispred Kraljeva, zastoj na Ibarskoj

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.