Eparhija na Čekuovu poruku Đokoviću: Kakve se poruke mira i razumevanja na KiM šalju ovakvim neprimerenim komentarom

Manastir Gračanica
Manastir Gračanica/Foto: KoSSev

Eparhija raško – prizrenska je duboko ožalošćena tvitom kosovskog ministra kulture i sporta g. Čekua da nije zakonski moguć dolazak na Kosovo i Metohiju najboljem svetskom teniseru Novaku Đokoviću jer nije primio vakcinu protiv kovida, iako ta zakonska obaveza nije na snazi već više od godinu dana, poručili su danas iz ove Eparhije.

Prvi reket sveta govorio je ove nedelje u intervjuu za italijanski medij Korijere de la Sera, a teme Kosova dotakao se nakon direktnog podsećanja novinara – da mu je otac poreklom sa Kosova, te da je i sam posetio Kosovsku Mitrovicu.

Novak je tada kazao:

„A sada ja želim da se vratim na Kosovo, sa suprugom Jelenom, da tamo krstimo našu decu, osmogodišnjeg Stefana i petogodišnju Taru. Znam da je ta tema veoma osetljiva. Da sukob i dalje postoji, trenutno ne sa oružjem, ali se oseća napetost. Ne želim da se bavim politikom, ali za svakog Srbina Kosovo je srce, ono je centar naše kulture, našeg identiteta, naše tradicije, naše vere”.

Ovaj deo njegovog intervjua privukao je pažnju srpskih i albanskih medija, o čemu su i jedni i drugi izvestili iz svog ugla.

„Novak Đoković je rekao da bi svoje dvoje dece voleo da na Kosovu krsti. Čak je provocirao rečima da je ‘Kosovo srce i centar kulture identiteta, tradicije i vere Srbije’,“ navela je Koha u svom tekstu.

Prenoseći ovaj Kohin izveštaj, kosovski ministar kulture Hajrula Čeku na Tviteru je juče poručio: „Nema vakcine, nema ulaska“.

Ovakvom reakcijom iz Prištine i to za nekog ko je poželeo da svoju decu krsti na Kosovu odakle i sam potiče iz Eparhije raško – prizrenske su duboko ožalošćeni.

Pitaju se kakve šanse za mir i razumevanje na KiM šalje jedan zvaničnik kosovske vlade i to ministar za kulturu i sport kada neprimerenim komentarom na drustvenim mrežama pogrešno interpretira izjavu Novaka Đokovića

„Koji je u svom intervjuu za Koriere dela Sera rekao ‘Ne želim da se bavim politikom, ali za svakog Srbina Kosovo je srce, ono je centar naše kulture, našeg identiteta, naše tradicije, naše vere’, a sve u kontekstu njegove javno izražene želje da svoju decu krsti na Kosovu i Metohiji'“.

„Molimo se Bogu da se ovo pitanje reši u skladu sa pravom slobodnog kretanja svih građana i verskih sloboda svih jer ne postoje nikakvi zakonski razlozi za zabranu ulaska g. Đokovića koga kao sportistu cene i mnogi kosovski Albanci“.

Smatraju da su upravo Novak Đoković, kao i Patrijarh Porfirije, sa druge strane, nosioci poruke mira koji:

„Samo doprinose suživotu Albanaca, Srba i drugih naroda, noseći blagoslov za sve one koji ovde žive“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.