Politika: U Srbiju sa Kosova stiže 181 vrsta proizvoda

Carina Takse Kamioni Granica

U Srbiju je u prvih devet meseci ove godine sa Kosova dopremljeno 41.500 tona robe u vrednosti 17,4 miliona evra, što je gotovo tri puta više nego što su Srbija i BIH zajedno plasirale na to tržište od uvođenja taksi, piše „Politika“.

U Privrednoj komori Srbije su rekli da je ove godine u centralnu Srbiju ulazilo 181 vrsta proizvoda sa Kosova, na prvom mestu cevi, zatim smrznute maline, lignit, dušeci, vino, različiti materijali, radijatori za centralno grejanje, gvožđe i čelik.

Srbija je četvrto tržište za plasman robe sa Kosova, s udelom od pet odsto. Roba koja stiže sa Kosova mora da bude propisno deklarisana, odnosno ne sme da se navodi „Republika Kosovo“ kao zemlja porekla, navodi „Politika“.

Pitanje deklarisanja robe sa Kosova je ponovo pokrenuto u javnosti pošto su mediji objavili da se u Srbiji prodaju bombonjere proizvedene u Prizrenu, spakovane u obliku zastave „velike Albanije“, sa deklaracijom „uvoz sa Kosova“.

Uprava carina Srbije saopštila je da su ove i prošle godine bile četiri isporuke proizvođača „Kamila“ sa Kosova i da je uvoznik firma iz Novog Beograda. Naveli su da je dokumentacija bila kompletna, sa neophodnim sertifikatima ispravnosti i da nije bilo sumnji zbog kojih bi tovar bio detaljno pregledan.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.